bio-forum.pl

Podobny do purchawki

bez logowania - można przeglądać
GRej209433 GRej209434

od kwi.2006

1. Podobny do purchawki

Młody owocnik o kształcie purchawki, starszy rozwija się w formę grzyba kapeluszowego z blaszkami (średnica kapelusza 7 cm). Na ostatnim zdjęciu mały owocnik ok. 15 mm śr, jak mniemam, tego samego gatunku w pełni rozwinięty.

Co to za grzyb?

od mar.2006

2. Podobny do purchawki

od kwi.2006

3. Podobny do purchawki

Trop wydaje się dobry, ale grzyb bardziej podobny do Lepiota acutesquamosa albo Lepiota aspera.

(wypowiedź edytowana przez ttadeusz 28. sierpnia. 2011)

od mar.2006

4. Podobny do purchawki

Lepiota acutesquamosa i Lepiota aspera, to chyba ten sam gatunek - synonim?

od kwi.2006

5. Podobny do purchawki

Faktycznie, to jest to samo! Trochę jestem zakręcony. Sądziłem, że znalazłem purchawkę ale gdy znalazłem kolejne owocniki już rozwinięte, to nie wiedziałem z czym mam do czynienia.

od maj.2003

6. Podobny do purchawki
29.sie.11 07:47
Anna Kujawa "AniaK"

To będzie coś ciekawszego, któryś gatunek z grupy wydzielonej jako rodzaj Echinoderma. Należy tam tez L. aspera, ale według mnie nie jest to ona.

od kwi.2006

7. Podobny do purchawki

Dla jasności dodam, że trzony zakończone są kulistym zgrubieniem a owocniki rosły w starym wyrobisku piasku porośniętym młodym lasem sosnowym. Może to zawęzi krąg poszukiwań. I jeszcze zbliżenie łusek (kolców).

od maj.2003

8. Podobny do purchawki
29.sie.11 09:00
Anna Kujawa "AniaK"

Mikroskop Błażeja pewnie odpowie jednoznacznie:-)

od maj.2009

9. Podobny do purchawki

U mnie rosną już od kilku lat w tym samym miejscu. Aż dziwię sie dlaczego jeszcze nie trafiły do Błażeja?

Identyczne:-)

Wczoraj zebrałem do suszenia.

Cholernie jestem ich ciekaw:-) - ale wątek nieco później.

od wrz.2005

10. Podobny do purchawki

Bardzo poproszę o suszka.

od wrz.2005

11. Podobny do purchawki

2 duże owocniki (fot. 1-5 & 7) L. aspera; fot. 6 (maluch) L. pseudoasperula

od kwi.2006

12. Podobny do purchawki

Wielkie dzięki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji