bio-forum.pl

Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?

bez logowania - można przeglądać
GRej317767

od lip.2005

1. Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?
20.sie.11 23:54
Grażyna Domian
gwiazdosz wzniesiony
gwiazdosz wzniesony2
gwiazdsz wzniesiony3
gwiazdosz wzniesony4
gwiazdosz wzniesiony5

Znaleziony dziś w Puszczy Piaskowej, na stoku Doliny Dolnej Odry. Jeden owocnik przy odziomku sędziwego, obumarłego dębu. W otoczeniu dęby szypułkowe, omszone, paklony i buki, sporadycznie jarząb brekinia.

Jeszcze będąc w lesie, zaraz po znalezieniu, skonsultowałam telefonicznie znalezisko z Anią, a ona na podstawie tylko krótkiego, ustnego opisu orzekła - Geastrum fornicatum:-)

Aniu - czy podtrzymujesz wstępne orzeczenie?

(wypowiedź edytowana przez Grazyna_Domian 20. sierpnia. 2011)

od lip.2004

2. Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?

Gratulacje, bo jest czego:-)))

od maj.2003

3. Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?
21.sie.11 08:15
Anna Kujawa "AniaK"

oj, tak, stanowczo, to on:-)

od lip.2005

4. Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?
21.sie.11 10:58
Grażyna Domian
kwietnica okazała
kwietnica okazała

Bardzo dziękuję za oznaczenie, potwierdzenie i gratulacje:-)

Właściwie to znalezisko zawdzięczam innemu chronionemu gatunkowi;-) Idąc ścieżką zauważyłam leżącą na ziemi martwą kwietnicę okazałą (?) - rzucała się w oczy przy tym jaskrawym ubarwieniu i wielkości około 3 cm.

Podeszłam do stojącego obok wielkiego, dziuplastego dębu, by zobaczyć czy na nim lub pod nim czegoś ciekawego jeszcze nie będzie, no i był... gwiazdosz - leżał na grubej warstwie zdmuchniętej przez wiatr ze stoku ściółki:-)

od sie.2008

5. Gwiazdosz wzniesony (wierzchołkowy)?

Tak, to kwietnica okazała :) A co do gwiazdosza to ogromne gratulacje :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji