Marku - widywałem już lepsze Twoje zdjęcia
To były jedyne robione w terenie, a jak widać ze zdjęć z konieczności robione pod światło. Zwróć uwagę na padanie cienia. Próba robienia zdjęcia z przeciwnej strony była niemożliwa nawet przy świetle rozproszonym które uzyskałem wywołując cień własną postacią. W sumie w zupełności z tobą się zgadzam - zdjęcia nienajepsze. Te śluzowce to wielkie maleństwa, w oryginale nie przekraczały w średnicy 1, 5cm. Robienie zdjęcia w trybie SUPER MACRO z ręki z odległości 1cm i tak silnych kontrastach oświetlenia nie zawsze się udaje i widać to dopiero po powrocie do domu. (Ogniskowa 430mm z odległości 1 cm!!!) Początkowo miałem nie publikować tego śluzowca właśnie z uwagi na niedoskonałość zdjęć, ale ten gatunek w tym sezonie chyba nie był przedstawiany, więc się zdecydowałem. Piotrek - następnym razem się uda bo bez statywu już nie będę chodził... Pozdrawiam...
Nawiasem mówiąc bardzo ciekawy okaz.
Ja dopiero niedawno kupiłem statyw, bez niego to nie robota....
Pozdrawiam
Czy to jest Stemonitis fusca?
Marku
W sytuacji extremalnej takiej wlasnie jak ta Twoja biore fragment
drewna z okazem w inne miejsce i cykam fotki.
Wtedy cos widac.
Ten jest jeszcze nie do konca, jak sadze rozwiniety.
Kilka dni temu obserwowalem podobny i te kuleczki na koncach mial czarne. Ale wczesniej sluznia byla koloru zoltego, czy te takze?
Piotrek... poruszasz 3 sprawy, więc po kolei...
1. Spójrz na pierwsze zdjecie - po prawej stronie siedzi sobie uroczy jakiś świerszczykowaty. Z nim zdjecie jest jakieś weselsze. Przeniesienie w inne miejsce może dałoby lepsze fotki, ale jego już bu nie było.
2. Kiedy je znalazłem wydawały mi się już dojrzałe. Te żelki na szczytach były kruche i pękały przy zgniataniu, natomiast całość (pobrałem z wycinkiem pnia) od podłoża była już czarna i chyba już wtedy zaczął sypać. To nie był w pełni kolor czarny, lecz coś jak z domieszką ciemnobrązowego. Taki pozostał do dziś. Przygotowany dla Ani R.
3. Wcześniej nie spotykałem Stemonitis z żelkami, dlatego nie potrafię się odnieść do jego wszystkich faz rozwojowych.