bio-forum.pl

Co nieco z boczniakiem królewskim

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007
#0

1. Co nieco z boczniakiem królewskim
szaszłyk

Szaszłyk z eryngii i zielonej cebulki.

Składniki:

- 3 świeże grzyby eryngii

- wiązka zielonej cebulki

- olej

- sól morska

- wiórki kokosowe

Wykonanie:

Grzyby pokroić w grube plastry. Cebulkę ucinamy na długość plastrów grzybowych i używamy dolnej części. Plastry grzybów i cebulki naprzemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Rozgrzej olej na patelni. Szaszłyki układamy na rozgrzanym oleju, dociskając plastry grzybów łopatką, aż do zbrązowienia, następnie odwracamy na drugą stronę i czynność powtarzamy.

Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp szczyptą soli i wiórkami kokosowymi.

od kwi.2004
#0

2. Co nieco z boczniakiem królewskim

O! Niegłupie!

od sty.2007
#0

3. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii

Brokuł smażony z grzybami eryngii.

Składniki:

2 świeże brokuły

3 duże grzyby eryngii

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki oleju roślinnego

2 ząbki czosnku

sól

Wykonanie:

1. Podzielić brokuły na mniejsze części.

2. Grzyby kroimy na plastry około 2 mm grubości

3. Czosnek pokroić na kawałki i smażyć na oleju.

4. Dodać grzyby i brokuły, smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając.

6 Kiedy brokuły są miękkie, a grzyby dobrze zarumienione, dodajemy sos ostrygowy, odrobinę soli i mieszamy. Podajemy na ciepło.

od sty.2007
#0

4. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii
eryngii

Eryngii smażone z serem pleśniowym.

od wrz.2008
#0

5. Co nieco z boczniakiem królewskim
18.sie.11 17:30
"chrisfir"

Piękne

Krzychu

ale ta cytrynka na tym ostatnim zdj

to juz fotomontaz;D

od sty.2007
#0

6. Co nieco z boczniakiem królewskim
Eryngii

Boczniak eryngii w sosie sojowym i kapustą włoską, o silnym akcencie czosnkowym.

Składniki;

- boczniak eryngii

- sos sojowy ciemny

- kapusta włoska

- czosnek

- olej sezamowy

- sól, pieprz

Wykonanie;

Grzyby kroimy w plastry ( około 2 mm grubości) i smażymy na oleju z dodatkiem sosu sojowego i drobno krojonego czosnku ( 1 ząbek), około 30 min na wolnym ogniu.

Liście kapusty włoskiej parzymy we wrzącej wodzie około 10 min, następnie studzimy i kroimy w paski, około 1 cm szerokości, dodajemy dużą ilość drobno krojonego czosnku, pieprz, sól i dusimy pod przykryciem około 25 min, od czasu do czasu podlewając wodą. Następnie, smażymy na wolnym ogniu kilka minut, do odparowania wody. Podajemy na ciepło, jak na w/z obrazku.

Co do fotomontażu, a w zasadzie photoshopo-montażu, drogi Krzysztofie ja wiesz, jest to czynność dość czasochłonna i zapewniam, ze znacznie szybciej jest ukroić plaster cytryny, podzielić na ćwiartki i utrwalić na matrycy niż, dokonywać czasochłonnych montaży. Co innego koszyk grzybiarza z ultra skanerem, który lokalizuje grzyby w promieniu 6 m oczywiście od koszyka.

od sty.2007
#0

7. Co nieco z boczniakiem królewskim
Boczniak eryngii

Boczniak eryngii z warzywami z patelni.

r

Składniki: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, papryka, kapusta włoska, czosnek, boczniak eryngii, olej sezamowy, sól, pieprz, imbir ( utarty).

od sty.2007
#0

8. Co nieco z boczniakiem królewskim
Eryngii

Smażone eryngii z cykorią i serkiem tofu.

od sty.2007
#0

9. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii a2

Boczniak eryngii w sosie czosnkowym.

od sty.2007
#0

10. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii a3

Boczniak eryngii z serkiem tofu.

od sty.2007
#0

11. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii recipes

Boczniak eryngii z boczniem i papryką.

od sty.2007
#0

12. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii A5

Szaszłyk z eryngii i boczku.

od sty.2007
#0

13. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii A6

Eryngii ze smażoną fasolką i sosem chrzanowym.

od sty.2007
#0

14. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii recipes

Eryngii z serkiem tofu w pikantnym sosie sojowym.

od sty.2007
#0

15. Co nieco z boczniakiem królewskim
Eryngii 13a

Eryngii panierowane.

od sty.2007
#0

16. Co nieco z boczniakiem królewskim
eryngii w sosie koperkowym

Eryngii w sosie koperkowym.

od sty.2007
#0

17. Co nieco z boczniakiem królewskim
Eryngii 13b

Grzyby eryngii z serkiem tofu i wodorostami w sosie ostrygowym.

od sty.2007
#0

18. Co nieco z boczniakiem królewskim
king oyster

Boczniak eryngii smażony z wiórkami kokosowymi.

Jest to jeden z ostatnich wpisów w tym temacie, w każdym razie na jakiś czas, myślę, że na razie eryngii się przyjadło już większości. Czas na namoeko, albo maitake.

od sty.2007
#0

19. Co nieco z boczniakiem królewskim

Roladki z boczku z plastrami eryngii, serem pleśniowym i figami, z nutą szałwii.

Przepis i wykonanie Grażynka żona Waldiego ze zlotu od win włoskich.

od sty.2007
#0

20. Co nieco z boczniakiem królewskim

Składniki:

2 paczki boczku surowego wędzonego w plastrach (16 plastrów)

parę grzybów eryngii

ser pleśniowy (może być LAZUR)

16 liści szałwii

8 szt. suszonych fig (zamiennie mogą być suszone śliwki)

od sty.2007
#0

21. Co nieco z boczniakiem królewskim

1. Grzyby pokroić wzdłuż na plastry ok. 0, 5 cm. Podsmażyć je na oleju i maśle, aż delikatnie zbrązowieją (można też to zrobić na patelni grilowej).

2. Liście szałwii podsmażyć na maśle aż staną się szkliste i chrupiące. Położyć na ręczniku papierowym aby obciekł tłuszcz.

3. Ser pleśniowy pokroić na kawałki, figi suszone pokroić na połówki.

4. Składać roladki: na plasterku boczku położyć plaster eryngii, na to szałwię, następnie ser i figę. Zawinąć jak roladkę i spiąć wykałaczką.

5. Piec w piekarniku ok. 20-25 min, aż boczek się zrumieni i zrobi się chrupiący.

Roladki są lekko słodkie z posmakiem sera pleśniowego, wyczuwa się fajny smak grzybów oraz delikatną nutę szałwii. Idealne jako ciepła przystawka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji