Składniki:
- 3 świeże grzyby eryngii
- wiązka zielonej cebulki
- olej
- sól morska
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Grzyby pokroić w grube plastry. Cebulkę ucinamy na długość plastrów grzybowych i używamy dolnej części. Plastry grzybów i cebulki naprzemian nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Rozgrzej olej na patelni. Szaszłyki układamy na rozgrzanym oleju, dociskając plastry grzybów łopatką, aż do zbrązowienia, następnie odwracamy na drugą stronę i czynność powtarzamy.
Ułóż szaszłyki na talerzu, posyp szczyptą soli i wiórkami kokosowymi.
O! Niegłupie!
Brokuł smażony z grzybami eryngii.
Składniki:
2 świeże brokuły
3 duże grzyby eryngii
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
sól
Wykonanie:
1. Podzielić brokuły na mniejsze części.
2. Grzyby kroimy na plastry około 2 mm grubości
3. Czosnek pokroić na kawałki i smażyć na oleju.
4. Dodać grzyby i brokuły, smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając.
6 Kiedy brokuły są miękkie, a grzyby dobrze zarumienione, dodajemy sos ostrygowy, odrobinę soli i mieszamy. Podajemy na ciepło.
Boczniak eryngii w sosie sojowym i kapustą włoską, o silnym akcencie czosnkowym.
Wykonanie;
Grzyby kroimy w plastry ( około 2 mm grubości) i smażymy na oleju z dodatkiem sosu sojowego i drobno krojonego czosnku ( 1 ząbek), około 30 min na wolnym ogniu.
Liście kapusty włoskiej parzymy we wrzącej wodzie około 10 min, następnie studzimy i kroimy w paski, około 1 cm szerokości, dodajemy dużą ilość drobno krojonego czosnku, pieprz, sól i dusimy pod przykryciem około 25 min, od czasu do czasu podlewając wodą. Następnie, smażymy na wolnym ogniu kilka minut, do odparowania wody. Podajemy na ciepło, jak na w/z obrazku.
Co do fotomontażu, a w zasadzie photoshopo-montażu, drogi Krzysztofie ja wiesz, jest to czynność dość czasochłonna i zapewniam, ze znacznie szybciej jest ukroić plaster cytryny, podzielić na ćwiartki i utrwalić na matrycy niż, dokonywać czasochłonnych montaży. Co innego koszyk grzybiarza z ultra skanerem, który lokalizuje grzyby w promieniu 6 m oczywiście od koszyka.
Boczniak eryngii w sosie czosnkowym.
Boczniak eryngii z serkiem tofu.
Boczniak eryngii z boczniem i papryką.
Boczniak eryngii smażony z wiórkami kokosowymi.
Jest to jeden z ostatnich wpisów w tym temacie, w każdym razie na jakiś czas, myślę, że na razie eryngii się przyjadło już większości. Czas na namoeko, albo maitake.
1. Grzyby pokroić wzdłuż na plastry ok. 0, 5 cm. Podsmażyć je na oleju i maśle, aż delikatnie zbrązowieją (można też to zrobić na patelni grilowej).
2. Liście szałwii podsmażyć na maśle aż staną się szkliste i chrupiące. Położyć na ręczniku papierowym aby obciekł tłuszcz.
3. Ser pleśniowy pokroić na kawałki, figi suszone pokroić na połówki.
4. Składać roladki: na plasterku boczku położyć plaster eryngii, na to szałwię, następnie ser i figę. Zawinąć jak roladkę i spiąć wykałaczką.
5. Piec w piekarniku ok. 20-25 min, aż boczek się zrumieni i zrobi się chrupiący.