bio-forum.pl

Powróćmy do podstawówki

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Powróćmy do podstawówki

Mam do Was pytanie, które zadała mi znajoma nauczycielka biologii z podstawówki. Bardziej problem, ale do rzeczy! Czym najlepiej wybarwić drożdże, aby móc później dzieciakom pokazywać?

(wiadomość edytowana przez konik 19. lipca. 2006)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Powróćmy do podstawówki
26.lip.06 12:46
Sylwia Winiarska ("alfa")

Można je wybarwić błękitem metylenowym, wtedy martwe komórki będą zabarwione. Przy okazji można dzieciom wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje (bo błony tracą właściwości półprzepuszczalne...). Można też użyć płynu Lugola, który w martwych komórkach zabarwi glikogen na brązowo. tyle do preparatów świeżych. Natomiast preparaty trwałe wybarwia się np. fuksyną (zanurzyć na ok. 3 minuty). Czy te informacje cóś pomogą?

od kwi.2006

3. Powróćmy do podstawówki

Dziękuję bardzo!! Pomogą i sam je wypróbuję za miesiąc:-) Mam nadzieję, że dzieci będą wyrozumiałe dla praktykanta:-)

Pozdrawiam!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji