bio-forum.pl

Pluteus podospileus

bez logowania - można przeglądać
GRej190682 GRej190683 Pluteus

od wrz.2006

1. Pluteus podospileus
1
2

13. 08. 2011. Na leśnej drodze. Kapelusz ok 2cm.

3
4

cheilocystydy

5
6

pleurocystydy rzadko

7
8
9

skórka

10
11

trzon z środkowej części

Pluteus podospileus, a może forma minutissimus???

od wrz.2006

2. Pluteus podospileus

ładne mikrofotki pokazujące kształt komórek kapelusza :)

wydaje mi się, że to będzie jednak forma pododpileus - na drugim zdjęciu widać, że trzon jest pokryty ciemnymi włoskami na całej powierzchni a ostatnich dwóch zdjęciach chyba też widać brązowe kaulocystydy, tak jak powinno być

od lip.2004

3. Pluteus podospileus

Dwa ostatnie zdjęcia i kaulocystydy.

Przy takich obrazach osobiście miewam problemy z ich interpretacją:- (

Czy chodzi o te zarysy maczug czy o brązowe wypełnione "twory"? Nie zaznaczam, co by nie wprowadzać zamieszania.

Możesz je Jakub oznaczyć strzałkami?

od wrz.2006

4. Pluteus podospileus

Ja też nie wiedziałem, czy to "brudne" strzępki czy cystydy:-)

a zarysów maczug nie widzę

od wrz.2006

5. Pluteus podospileus

Zarysów maczug również nie widzę :)

Jak sądzę, nie jest to zdjęcie pod powiększeniem obiektywu x100 i dlatego nie widać wystarczająco.

Trochę na wyrost nazwałem te brązowe miejsca kaulocystydami, ale właśnie tam bym ich szukał. Pluteus podospileus f. podospileus może mieć też po prostu strzępki z brązową zawartością, (jak napisał Krzysiek 'brudne srzępki') które nie są cystydami i nie wyróżniają się znacznie grubością.

od wrz.2006

6. Pluteus podospileus
1
2
3
4
5

30. 08. 2011. Znalazłem dziś jak sądzę ten sam gatunek, tym razem na bukowej, zmurszałej kłodzie. Mniejszy od poprzednika, ale na trzonie widać wyraźniej kaulocystydy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji