bio-forum.pl

Całe żółte

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Całe żółte

Nasówa się pytanie, czy to ten sam gatunek?

1, 2, 3 - to ten sam zapewne

4, 5 - były na innym pniu

6 - jeszcze gdzie indziej

od paź.2005

2. Całe żółte

Osobiście kojarzy mi to się z jakimś porostem z Pałecznikowatych (Caliciaceae). Trochę podobne do Chaenotheca furfuracea.

od wrz.2005

3. Całe żółte
12.lip.06 22:18
Robert Puciata "puciu"

Cześć Wojtek, ja bym stawiał na jakiegoś śluzowca. Co do porostów to mam takie coś na zdjęciach z Kuźnika i pewnie kiedyś Ci pokaże.

od paź.2005

4. Całe żółte

Pewnie to będzie jakiś śluzowiec tylko to moje "skrzywienie" lichenologicze kazało mi się doszukać porosta. A swoją drogą ciekawe okazy.

od maj.2006

5. Całe żółte

Dziekuję za uznanie :)

Śluzowce to napewno.

od maj.2006

6. Całe żółte

Posyłam 1, 2, 3 spod mikroskopu

od wrz.2005

7. Całe żółte

Ostatnie zdjecie (6) to chyba Physarum viride - maworek zielonkawy, byc moze w odmianie, ktora ma kolor pomaranczowy - var. aurantium (maworek zielonkawy złotawy). 4 i 5 wyglada podobnie, natomiast nie wiem, czy 1, 2 i 3 to nie jest Physarum citrinum - maworek cytrynowożółty. Makroskopowo mi go przypomina, tylko mam watpliwosci, bo ten powinien miec okrąłgławe wapniaczki, a nie wydluzone, jak te widoczne na zdjeciu spod mikroskopu. Trzeba by sie im dokladniej przygladnac "na żywo".

Gdyby się okazało, że to rzeczywisćie jest maworek cytrynowożółty, to byłoby fajnie, bo on jest rzadki.

od maj.2006

8. Całe żółte

W poniedziałek przywiozę do instytutu co się da:-)))

od maj.2006

9. Całe żółte

Na zdjęciach 1, 2, 3 Maworek cytrynowożółty - Physarum citrinum Schumach.

Natomiast następne zdjęcia 4, 5, 6 przedstawiają:

Maworek zielonkawy - Physarum viride (Bull.) Pers.

Oznaczone przez Anie Ronikier.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji