bio-forum.pl

śluzowce - różne na jednym pniu

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. śluzowce - różne na jednym pniu
pień ze śluzowcami

Kiedy natrafiłem na ten pień, od razu przypomniały mi się słowa Ani R. w wątku n. t. Smentosza czarnego, że zdarza się, iż na jednym pniu można spotkać różne śluzowce. Ten właśnie pień jest takim przykładem:

\

fuligo s.

Widzimy tu Fuligo septica, a poniżej w cynamonowym kolorze Arcynia obvelata, poniżej jakiś biały wykwit z chropowatymi naroślami

arcynia o.

\

wykwit

\

\

U podstawy pnia nieco z boku usadowił się Lycogala epidendrum

lycogala

,

ceratiomyxa f.

Nieco z boku duży, mocno spróchniały wiór z śnieżno-białymi strzępkami Ceratiomyxa fruticulosa, a obok jakieś żółte galaretowate twory, jakby dopiero rodzący się śluzowiec

żółte żelki

\

\

białe plamy

Cały pień dookoła w promieniu ok. 70cm upstrzony białymi plamkami jakby ktoś wapnem popryskał.

białe plamy

\

białe plamy

\

\

strzępki

Nieco z boku pnia w obszarze tych widocznych białych plamek białe strzepki. Czy to narodziny nowego Ceratiomyxa fruticulosa???...

od wrz.2005

2. śluzowce - różne na jednym pniu

Super, Marku, ciesze sie, ze juz tyle gatunkow umiesz rozpoznac! Nie wiem co to jest ten "bialy wykwit z chropowatymi naroslami" - bardziej mi wyglada na grzyba, ale nie widze dobrze. "Biale plamki" to byc moze jakas Diderma czyli szaron, ale tez nie widac dokladnie szczegolow. No a ta "rodzaca sie Ceratiomyxa" - nie jestem pewna, ona zwykle wyrasta na drewnie, a to chyba jest sciolka, poza tym jakas taka dziwna jak na śluzka. No a reszte dobrze zidentyfikowales.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji