bio-forum.pl

Lejkówka wonna- co mozna z nią zrobić

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006
#0

1. Lejkówka wonna- co mozna z nią zrobić
31.lip.11 04:02
Adrian Szymkiewicz

Wczoraj będąc w lasku na grzybkach, oprócz stałego repertuaru grzybów znalazłem całkiem sporo Lejkówki wonnej (Clitocybe odora). Ładnie pachnie anyżkiem... mmm...

Nazbierałem trochę i teraz zastanawiam się co zrobić z tym grzybkiem, w Atlasie 1000 jest napisane: "Jadalna; aromat pozostaje także po przyrządzeniu i nie każdemu odpowiada".

Czy ktoś z was miał kulinarne doświadczenia z tym grzybkiem?

P. S. Skoro grzybek ma anyżkowy zapach, może dało by się zrobić na nim anyżkowo-grzybową nalewkę :)

od kwi.2004
#0

2. Lejkówka wonna- co mozna z nią zrobić

Owszem, miałam. Usmażyłam placuszki licząc na to, że ten anyżek uatrakcyjni potrawę. Niestety - odora w dosłownym tłumaczeniu. Obrzydliwe!

Dodaj do innych grzybów i uduś razem.

od wrz.2008
#0

3. Lejkówka wonna- co mozna z nią zrobić
12.sie.11 17:26
"chrisfir"

ja tez pamietam ze to było zbyt aromatyczne moze ugotowac na parze i coś wymyśkić na słodko no sam nie wiem

nakewkę zrób alkoholową

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji