bio-forum.pl

Ultramaryna

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Ultramaryna
ul

Średnica kapelusza ok. 100 mm

Wysokość ok. 120 mm

Środowisko. Las mieszany sosnowo-brzozowy. Teren długo wiosennie podmokły. Gleba kwaśna.

od maj.2003

2. Ultramaryna
21.paź.04 08:27
Anna Kujawa "AniaK"

Marek - gąsówka naga - smacznego:-)))

Było "czarcie koło?? Zazwyczaj tak właśnie wyrasta - kolistą gromadką:-)

od kwi.2004

3. Ultramaryna

Tylko jedna sztuka i na dodatek zaczerwiona.

Nie znam tego gatunku i nigdy nie kosztowałem.

od maj.2003

4. Ultramaryna
21.paź.04 08:46
Anna Kujawa "AniaK"

Często są zaczerwione:- ( Teraz powinien być ich wysyp - w parkach też:-))) Starsze i po deszczach mogą mieć wyblakłe (albo lekko zbrązowiałe) kapelusze. Jeden z bardziej malowniczych grzybków:-)

od kwi.2004

5. Ultramaryna
21.paź.04 12:07
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Marek! Pyszności w marynacie i w zupie. Szukaj tego. Naprawdę warto. U mnie narazie nie są zaczerwione, co mnie bardzo dziwi i cieszy. One poza tym pięknie pachną.

od kwi.2004

6. Ultramaryna

Rano zawiesiłem zdjęcie. Ania szybko dała rozpoznanie i poleciła konsumcję.

Migiem spakowałem plecak, zabrałem aparat i do lasu. Żona mnie podwiozła samochodem i umówiliśmy się, że o pierwszej po mnie przyjedzie. Ruszyłem w las. Mały postój aby "skręcić sprzęt", odpalam aparat, kilka ujęć napotkanego grzybka. Pali mi się coś na czerwono. No tak, aku są nie naładowane. Wiecie co w takiej chwili każdy sobie pomyśli. O....

Rozkręcam sprzęt. Wszysko pakuję, idę szukać gąski nagiej. Łaże z pół godziny, a tu kap, kap. No i zaczyna się. Dopiero jedenasta. Telefon od żony.

"Zaczyna padać. Mam przyjechać?". No tak, przyjedź, bo rzeczywiście pada. W drodze powrotnej delikatnie wspomniałem, że prąd zgubiłem.

A wczoraj się mnie pytała, czy mam naładowane akumulatory. Ot. Kobieca intuicja.

Skąd one to wszystko wiedzą.?

od maj.2003

7. Ultramaryna
21.paź.04 12:56
Anna Kujawa "AniaK"

Nie wiadomo skąd, ale wiedzą:-))))) Chyba, że akurat nie wiedzą:-)))

od kwi.2004

8. Ultramaryna
21.paź.04 13:07
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Chyba z tego samego źródła, co grzyby, które wiedzą, że już można rosnąć, co drzewa, że już można wypuścić liście. Z natury, kochany, z natury!

od kwi.2004

9. Ultramaryna

A o tych naładowanych aku i o tym, że trzeba męża z lasu zabrać, bo deszcz pada i pewnie nie będzie robił zdjęć, bo prądu nie ma. A może ładowarkę się

wyłączyło na chwilkę, aby suszarkę do włosów sobie podłączyć?. Zastanawiająca jest ta intuicja, a troska kochanej żony nie ma wymiaru.

Tak sobie głośno rozważam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji