bio-forum.pl

Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2004

1. Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

Pierwsza część raczej długiego wątku...

Tylko jeden owocnik, znaleziony 23. 06. 06 w ogrodzie pod 100-letnim dębem, kasztanowcem i jaworem, trochę dalej młode brzozy.

Kapelusz miał 4 cm średnicy, zamszowy, aksamitny, brązowoczerwonawy (niestety już trochę spłowiały), czerwonego najwięcej było na brzegu kapelusza.

Trzon żółty z czerwonawymi pasmami, u podstawy trochę żółtego filcu (o podstawie będzie jeszcze potem).

Trzonek niebieszczeje przy uszkodzeniu (podobnie jak miąższ i pory - pory trochę słabo reagują).

Pory miały jaskrawy, żółty kolor:

Zbliżenie:

Wydawało mi się, że to Xerocomus rubellus, ale coś mi nie pasowało.

Na razie tyle, za jakiś czas cz. 2.

od wrz.2004

2. Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

Część druga...

Znalezione 28. 06. 06 kilka metrów dalej, pod murem.

Były tam dwa grzybki, przy czym jeden zupełny niemowalak - nie bierzemy go więc pod uwagę.

Kapelusz brązowy z jaśniejszym brzegiem, tylko 2, 5 cm średnicy, aksamitny w dotyku.

Pory podobnego koloru jak u tego pierwszego, trzonek również nabiegły czerwonawo.

Zastanawia mnie podstawa trzonka - nagle zwęża się i jakby "zakręca" na bok. Na początku, wydawało się, że to przypadek, ale w części 3. okaże się, że to raczej norma...

Jeśli chodzi o zmianę koloru - trzonek błękitniał w podobny sposób, jak u tego z cz. 1.

Miąższ żółtawy, po ok. minucie od przekrojenia błękitnieje, po ok. 15-20 minutach kolor przechodzi w szarozielonkawy i w końcu ustępuje.

Bezpośrednio pod skórką kapelusza miąższ ma lekko różowy kolor, u tego pierwszego było podobnie.

Po przekrojeniu podstawy trzonu można zauważyć pomarańczowoczerwone przebarwienia, o tym też później.

Sorry, że ostatnie fotki kiepskie, ale robione już w domu:- (

Na razie tyle, część trzecia jutro, bo przecież trzeba trochę sobie pospać;-)))

od wrz.2004

3. Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

Część trzecia...

Znalazłem je 29. 06. 06 w tym samym miejscu, co tego pierwszego.

Kapelusz tego z lewej strony:

Miał ok. 4 cm średnicy.

Pory:

Podstawa trzonu - taka sama jak u tego wcześniejszego - czyli to nie przypadek.

Teraz ten mniejszy z lewej.

Widać przebarwienia:

Trzon też z taką podstawą:

Co do miąższu - wykazywał podobne właściwości jak u tego z 28. 06. ale był strasznie zaczerwiony, więc fotek nie mam. W podstawie trzonu też zauważyłem czerwonawe przebarwienia. Miąższ u starych owocników ma już kolor białawy.

Był jeden taki podrośnięty owocnik - około 8 cm średnicy, ale też bardzo zaczerwiony, w zasadzie to się już rozpadał.

Widać tutaj, jaki kolor przybiera skórka kapelusza u starszych owocników.

To już tyle, jakby jeszcze jakieś fotki były potrzebne, to piszcie.

Mam kłopot z tym podgrzybkiem, bo nie pasuje mi ani na czerwonawego (X. rubellus), ani na złotawego (X. pascuus), zajączek też to na pewno nie jest, więc co?

Może podgrzybek aksamitny (X. pruinatus)?

Z góry przepraszam modemowców:-)

od lut.2006

4. Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

Czesc Sebastian,

twój grzyb jest Xerocomus rubellus - podgrzybek czerwonawy. Niekiedy capelust moge byc brunatny.

Wazne jest, zeby podstawa trzonem ma punkty pomaranczowy (z miazszem). Ja powiekszalam twoje ostateczny fotki:

Tylko Xerocomus rubellus i Xerocomus communis mieja ten punkty. Uwazam rubellus i communis za tylko odmiany. Tesz uwazam "communis" jest epitetem nie przydatny (taksonomia) et epitetem "declivitatum" jest odpowiedni.

Andreas

od wrz.2004

5. Xerocomus "hortensis", czyli podgrzybki z ogrodu...

Cześć Andreas,

Dzięki, czyli tak jak myślałem, te pomarańczowe plamy to co ważnego;-)) Zwłaszcza, że inne owocniki też tak miały.

Jeszcze raz dzięki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji