bio-forum.pl

Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus
29.mar.04 16:11
"Jolanta Kozak JOLKA" (b/log.)

Widuję je w lesie na brzozach, ale zawsze w stadium czarnej, brzydkiej twardej kory. Nie pamiętam, które stadium jest doskonałe, a które nie-. Kiedy i jak mam poszukać tego drugiego stadium. Na fotografiach widziałam, że jest to brązowe. Interesuje mnie to bardzo, ponieważ od kilku lat przyglądam się temu. Grzyby to moje hobby.

od kwi.2001

2. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus
29.mar.04 16:31
Marek Snowarski "admin"

Mam ładne fotografie sprzed dwóch lat tego gatunku i tyleż czasu przygotowuje się aby wreszcie zrobić stronę.

Forma niedoskonała to te narośla.

Doskonała tworzy się podobno po śmierci drzewa, pod korą, tak że pewnie jest przeoczana, albo drewno wcześniej ląduje w piecu.

Strona będzie na dniach pod:

grzyby.pl

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus
30.mar.04 14:56
"Jolanta Kozak JOLKA" (b/log.)

Dziękuję Ci Admin

od kwi.2001

4. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus
30.mar.04 15:39
Marek Snowarski "admin"

Fotki już tam są.

Przy okazji - na liście dodatkowych fotografii - w jej drugiej połowie jest seria fotografii narośli na brzozie innego typu - z masą wewnętrzną utworzoną przez drewno (a nie grzybnię) i pokryte "hiperaktywną" korą z masą zastopowanych w rozwoju pączków.

Może ktoś z leśników albo okolic wie co tworzy takie narośla? Co jest ich przyczyną.

od wrz.2004

5. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

Tak przeglądam sobie archiwum w poszukiwaniu czegoś ciekawego i proszę:-)

Marku, też zdarzało mi się napotkać takie narośla - kora silnie się rozrastała, w niej było bardzo wiele pączków - niektóre się rozwijały, wyrastały z nich gałęzie. Wiesz już może co to jest?

Możliwe, że to jakaś choroba wirusowa - wirusy często powodują powstawanie narośli, bujanie niektórych tkanek, zmianę zabarwienia, kształtu, tworzy się coś na kształt roślinnych nowotworów, ale nie chciałbym snuć takich "poszlakowych" domysłów:-))

od kwi.2001

6. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

Dokładnie tak jak piszesz. To bujanie tkanek, a przyczyna wirusowa albo genetyczna co niemal na jedno wychodzi.

Niczego konkretniejszego się nie doszukałem.

od kwi.2004

7. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

a wygląda ta narośl na przykład tak

od mar.2006

8. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

Albo tak:-)

od kwi.2004

9. Włóknouszek ukośny - Inonotus obliguus

Znalazłam!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji