bio-forum.pl

Albinos

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Albinos
alb

To zdjęcie koźlarza czerwonego.

Tylko gdzie jego czerwony kapelusz?

Albinos, czy nie wybarwiony z jakiegoś powodu?

od kwi.2001

2. Albinos
19.paź.04 22:11
Marek Snowarski "admin"

Skąd przypuszczenie, że to koźlarz czerwony?

od wrz.2004

3. Albinos

Koźlarz biały jak dla mnie...

od sie.2002

4. Albinos
19.paź.04 23:21
"pimpek"

Biały, sporo takich zbieram. Czy to jest foto "z teraz" czy wcześniejsze? U nas koźlarze już wymroziło: (

od wrz.2004

5. Albinos
19.paź.04 23:48
Maciej Malec "maciej_m"

Ja w wakacje znalazłem identycznego, tylko że był to według mnie koźlarz pomarańczowożółty. Miał taki sam kształt kapelusza jak pomarańczowożółty, taki sam trzon, identyczny układ rurek, skórka nie wystawała za brzeg tak jak u czerwonego. Typowy pomarańczowożółty, tylko że cały biały.

od kwi.2004

6. Albinos

Skąd czerwony?.

Otóż, może to złe skojarzenie, ale metr od niego rósł sobie koźlarz czerwony.

Teraz małe wprowadzenie do sytuacji.

Zdjęcie zrobione 16 września br. w północno- wschodniej Polsce. Środowisko,- drzewostan: świerk, sosna, topola, w zasięgu 10 m młode brzozy. Miejsce, to lekki stok w kierunku południowo-wschodnim, dość zacienione. Ze wzgledu na zacienienie i grubość i różnorodność poszycia, po opadach długo wilgotne.

Koźlarz ze zdjęcia rósł sobie pod rozłożystym świerkiem. Trudno mi nawet było się tam dostać, aby wykonać to zdjęcie.

Jeżeli ktoś może przesłać mi materiały opisujące

koźlarza białego, białawego i czerwonego, to bardzo proszę na maila.

od wrz.2004

7. Albinos
20.paź.04 15:57
Maciej Malec "maciej_m"

Koźlarz świerkowy wygląda identycznie jak czerwony, tylko że rośnie pod świerkiem, a nie pod osiką. Może to był świerkowy albinos?

od kwi.2004

8. Albinos
21.paź.04 12:03
Jolanta Kozak "jolka_bf"

A czy ten biały trzon nie jest dowodem na to, że to jest właśnie koźlarz czerwony? Wszystkie inne, które znam mają trzony zupełnie inne.

Trzon jest zgięty... Innych cech nie widać na tym zdjęciu.

od kwi.2004

9. Albinos

koźlarz caerwony może rzeczywiście tworzyć białe formy, ale po przekrojeniu przebarwia się ich miąższ tak jak u formy typowej

od kwi.2004

10. Albinos
27.paź.04 17:27
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Marek. Fotografowałeś go tylko, czy też zjadłeś? Pamiętasz, czy mu się przebarwiało?

od kwi.2004

11. Albinos

Muszę odszukać takie zbiorowe zdjęcie wszystkich okazów z tego grzybobrania. A nóż będzie można potwierdzić przypuszczenia Tomasza. Coś mi świta, że on jest blisko prawdy. Ja już kiedyś taki okaz znalazłem i przebarwiał się.

od kwi.2001

12. Albinos
27.paź.04 17:55
Marek Snowarski "admin"

Tomku. Możesz podać źródło informacji o albionotycznych formach koźlarza czerwonego.

Nie trafiłem na coś takiego takiego. A to ciekawe.

od wrz.2004

13. Albinos
27.paź.04 18:15
Maciej Malec "maciej_m"

I pomarańczowożółtego, bo ja na takiego trafiłem.

od sie.2002

14. Albinos
27.paź.04 23:33
"pimpek"

Taka forma ma rację bytu przy owocnikach rosnących bez dostępu do światła, pod gęstymi trawami lub liśćmi (jedna ze "zgaduj-zgaduli) ale wolnorosnące? Ciekawostka.

od wrz.2004

15. Albinos
28.paź.04 13:20
Maciej Malec "maciej_m"

Ten mój rósł w cieniu pod młodymi brzózkami, ale nie aż takim. Codziennie w tym samym miejscu zbierałem koźlarze pomarańczowożółte, ale taki trafił mi się tylko raz.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

16. Albinos
30.paź.04 12:01
"Voitech2" (b/log.)

W atlasie "Poznajemy grzyby" Dermek, Pilat wyd. Ossolińskich 1991 są opisy i rysunki koźlarza białego (Leccinum percandidum, rzadki w Europie) i białawego (Leccinum holapus, rzadki w Polsce).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji