Cześć,
ostatnio pokazywało się na forum sporo Włośniczek, więc i ja moją wczorajszą pokażę.
W lesie na drodze są koleiny po pojazdach leśników / drwali i w pewnym miejscu na "skarpie" z koleiny rośnie sobie kilka Włośniczek
Bardzo ładna, mała Scutellinia. Kawałek poszedł do Ani K., bo mi podczas oznaczania nie wychodziło? chyba za bardzo to co powinno :) Więc z podaniem gatunku jeszcze się wstrzymam.
Ładne grzybki, chyba będę musiał się pochwalić moimi.
No to zaraz otwieram wątek i zapraszam
W przypadku tego grzybka w grę wchodzą dwa gatunki:
- Scutellinia barlae (Boud.) Maire (1933)
- Scutellinia hyperborea T. Schumach. (1990)
Patrząc na długość włosków optowałbym za tym drugim - pozostałe cechy są chyba zbyt podobne do siebie, żeby tak łatwo rozpoznać....
W wysokiej rozdzielczości tę tablicę można pobrać z tego miejsca:
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ wwkk\. mikologia\. pl\: 443\ \ (hostname\ verification\ failed\)]
Zarodniki okrągłe lub prawie okrągłe 19-23µm (24µm) bez ornamentacji. Jesli prawie okrągłe to: 21, 0µm x 24, 0µm
Ornamentacja okrągła, odizolowana, niekiedy piramidkowa 1, 0-1, 8µm (2, 0) szerokości x 0, 8-1, 0µm (1, 4).
Parafizy na szczycie do 9µm, z pogiętym żelatynowym wypoełnieniem wewnątrz. Septowane, najczęściej pojedyncze, wyjątkowo rozgałęzione.
Włoski na brzegu 200-700µm (750µm) x 20-32µm, ściana 3-4µm, wielokrotnie septowane do 8 sept. Z 1 lub 2 korzonkami, na szczycie szpiczaste. Włoski brzeżne lekko jaśniejsze na szczycie niż po środku, włoski na boku owocnika bez tej cechy.
Teraz co do kluczy:
W zależności od kluczy długość włosków dla
S. barlae jest podawana jako:
- do 300µm x 15-20µm (Schumacher)
- do 400µm x 15-20µm (Hansen i Knudsen)
S. hyperborea jest podawana jako:
- do 700µm x 15-20µm (Hansen i Knudsen)
- 100 (-400)-700 x 15-25 (30) µm (Schumacher)
Acha, jeszcze co do włosków. Oba gatunki mają 1-2 korzonków, taką samą grubość ścianek, ale o ile czytam, to S. barlae ma <5>S. hyperborea</i> posiada ich do 10-ciu.
Jak widać równiez na foto u Marka w atlasie, S. barlae ma na prawdę krótkie włoski, a te marginalne nie wyróżniają się długością: grzyby.pl