bio-forum.pl

Małe żółte Hygrocybe z ogródka

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #8↓8

od wrz.2004

1. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Znalezione 27. 06. 06 po burzy, która przeszła w nocy i nad ranem. Rosły sobie tylko dwie, na ziemi w mchu, w ogrodzie pod orzechem włoskim, w pobliżu był też dąb, czereśnia, lipa i pigwowiec.

Kapelusz lepki, chromowożółty, schnąc robi się bardziej pomarańczowy. Prześwitujący, widać prążkowanie od blaszek, w centrum ciemniejszy.

Średnica kapelusza 5 mm.

Trzonek prześwitujący, szklisty?, również lepki (na zdjęciu widać farfocle ze śluzu;-)), jakby tępo zakończony

(nie było żadnego filcu, białych strzępek grzybni, "korzonka" u podstawy itp.).

Blaszki bladożółte, rzadkie, raczej niczym szczególnym się nie wyróżniają...

Wygląda na to, że jakaś Hygrocybe, pasowałoby sprawdzić pod mikroskopem.

Z makro chyba najbardziej pasuje H. glutinipes, tylko ten kolor kapelusza wpadający w pomarańcz mi nie leży, powinien być cytrynowy;-)

od mar.2006

2. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Sebastanie, Ty znalazłeś grzybki, które jutro wyrosną:-) (czyli jak piszesz 28 czerwca:-)

To się nazywa mieć nosa:-))

od wrz.2004

3. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Faktycznie, pomyliłem datę <rotfl>

Już poprawiam...;-))

od maj.2006

4. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

hahaha:-)))

A propos dokładnego opisu znaleziska,

czy wiesz już coś Sebastianie o formularzach na konkurs?

Pozdrawiam

od wrz.2004

5. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Nie mam zielonego (ani żółtego) pojęcia:-/

Marka trzeba zapytać, ale on coś ostatnio nieobecny;-))

od kwi.2001

6. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Marek obecny. Tyle że z racji obciążenia (i priorytetów) zagląda do nowych wątków z dużym opóźnieniem i niesystematycznie (w skrzynce mam ok. 2 tyś. postów z forum :)).

Jak pisałem ostatnio w wątku

[bf#34322]

zgłoszenia przez bazę rzadkich i chronionych grzybów są zalecane. Na konkurs można je w końcu września zgłosić hurtowo podając ID z bazy.

od kwi.2001

7. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Sprawą tego Hygrocybe trzeba zainteresować Annię Ronikier. Najlepiej wysłać jest e-mail z linkiem do tego wątku i prośbą aby popatrzyła. Lubi Hygrocybe etc.

Jak wróci stamtąd gdzie wyjechała do zajrzy i odpisze.

od wrz.2005

8. Małe żółte Hygrocybe z ogródka

Mnie wygląda na H. glutinipes, ale oczywiście trzeba by potwierdzić pod mikroskopem.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji