bio-forum.pl

piłka golfowa z Chile

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2001

1. piłka golfowa z Chile
18.paź.04 14:02
Marek Snowarski "admin"
pileczka na drewnie

Dostałem od znajomego z Chile coś takiego:

z komentarzem:

"These are found in the Andes Mountains of Central and Southern Chile where I live. I first noticed these being sold by street vendors on the streets in the city of Chillan a few days ago. Then I was surprised to find them growing right on our property! Apparently many people here buy these and eat them. Here is an image I just made today of a small one, not fully grown. They are connected to the tree branches by only a small point under the mushroom. There are usually several in a bunch. They are generally about 3/4" to 1 1/2" in diameter, and round to slightly elongated. They grow on branches from a few feet to 20 or thirty feet in the air."

Grzyb? A może owoc? Poprosiłem jeszcze o przekrój ale na razie nie ma fotki.

od wrz.2004

2. piłka golfowa z Chile
18.paź.04 15:22
Shem

Fajne :)

Ostatnio często sie zastanawiałem czy np. w takiej dżungli brazylijskiej rosną grzyby? Jakie? No chyba muszą jakies rosnąć, skoro tam cieplutko i wilgotno..

We wszystkich filmach jest pokazana tylko fauna i flora, a gdzie funga??

od kwi.2004

3. piłka golfowa z Chile
19.paź.04 10:29
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Nie znam angielskiego, niestety. Może z tego wyrośnie jakiś olbrzymi, z futrem na wierzchu pochwiak chilijski? Ot, fantazja. Panowie fotografowie i fotograficy! Zróbcie wątek pt. Co z tego wyrośnie?

od wrz.2004

4. piłka golfowa z Chile
19.paź.04 16:18
Maciej Malec "maciej_m"

Skoro pisze, że ludzie to kupują i jedzą, to nie dowiedział się od nikogo, co to jest?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. piłka golfowa z Chile
19.paź.04 21:06
"gregor" (b/log.)

Ave!

To je Cyttaria sp.

od wrz.2004

6. piłka golfowa z Chile
19.paź.04 21:09
Maciej Malec "maciej_m"

A cy to je jaki grzyb?

od wrz.2004

7. piłka golfowa z Chile

Szukałem i natrafiłem na Cyttaria espinosae.

Gregor ma rację.

Gatunek ten występuje w Chile, więc wszystko by się zgadzało.

Chyba polecę tam i je wykoszę :) (w celach naukowych).

od lip.2004

8. piłka golfowa z Chile

Jolu, nie martw się, ja też nie znam j. angielskiego, ale pomógł mi komputerowy translator.

Pisownia oryginalna:-)))

One są znalezione w Mountains Andes Central i Southern Chile, gdzie I żyję. Po pierwsze zauważyłem tego być sprzedany przez sprzedawców ulicy na ulicach w mieście Chillan kilka dni temu. Wtedy I zostałem zaskoczony, by znaleźć, że oni są urośli prawo na naszej własności! Widocznie wie"lu ludzi tutaj kupuje te i je ich. Tutaj jest obraz, którego I tylko zrobiłem dzisiaj małego jednego, w pełni nie wyhodowanego. Oni są łączeni do gałęzi drzewa przez tylko mały punkt pod grzybem. Są zwykle kilku w wiązce. Oni są ogólnie około 3/4" do 1 1/2" w średnicy i zaokrąglają się do nieznacznie wydłużony. Oni rosną na gałęziach z kilka stóp do 20 albo trzydzieści stopy w powietrzu."

od lip.2004

9. piłka golfowa z Chile

Ciekawe jak "ONI"smakują:-)

od wrz.2004

10. piłka golfowa z Chile

To być język wodza??? :)

od kwi.2004

11. piłka golfowa z Chile
21.paź.04 11:48
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Wodzu! Sqaw (squaw?) Ci dziękować. Ty być zacny i wielki. Niech Manitou (Manitu?) być zawsze z Tobą.

Swoją drogą ciekawe, tyle, że w moich książkach nic nie znalazłam na ten temat. I znów będzie mnie coś dręczyć. :)

od kwi.2004

12. piłka golfowa z Chile
21.paź.04 11:51
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Czy u nas w Polsce występuje coś pokrewnego temu Cyttaria espinosae?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji