bio-forum.pl

Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

bez logowania - można przeglądać
GRej186820

od wrz.2009

1. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

Grzybki rosły na w połowie zagrzebanej w ziemi gałęzi drzewa liściastego. Teren mocno podsiąkły wodą. Typowe zastoisko wodne rozdzielający las mieszany (buk, jodła, świerk) od lasu iglastego (świerk).

Grzyby nie miały wyraźnej dominanty ani w smaku, ani w zapachu. Wysyp zarodników biały. Mnie Najbardziej się kojarzyły z grzybówką wczesną, ale to tylko moje asocjacje.

Liczę na opinię ekspertów.

od maj.2006

2. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

Moim zdaniem to coś z rodzaju Pluteus.

od wrz.2006

3. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

coś ten biały wysyp jest podejrzany :)

dla mnie też wygląda na Pluteus, a grzybówka raczej odpada chociażby ze względu na wolne blaszki

od gru.2003

4. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

od maj.2006

5. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

No tak, Hydropus subalpinus wydaje się być najlepszym tropem:-)

od wrz.2009

6. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.

Cieszę się, że grzybki wywołały dyskusję. Po Waszych uwagach skłaniam się do poglądu, że jest to Hydropus subalpinus. Dołączam, jeszcze zdjęcie wysypu, żeby nie było wątpliwości co do jego barwy. Wiem, że dołożę nową robotę Ani, ale po zgłoszeniu do „Greja” prześle jej suszka.

Pozdrawiam!

od maj.2003

7. Małe, szarobrązowawe blaszkowce z podtopionej gałęzi.
4.lip.11 11:56
Anna Kujawa "AniaK"

Potwierdzam rozpoznanie Mirka - Hydropus subalpinus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji