bio-forum.pl

2010-06-22 Na wschód od Młoszowy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-06-22 Na wschód od Młoszowy
15.cze.11 22:33
Piotr Grzegorzek

Parowy Karniowickie, położone na wschód od Młoszowy okazały się być bardzo interesującym miejscem. Tamtego pamiętnego roku złaziłem je, jak to się powiada do bólu. Tym razem zajrzałem w pięć miejsc. Tak to wygląda na mapie firmy Compass.

W punkcie pierwszym, tuż przy wejściu trafiła się piękna pnąca róża. Zapewne trafiła tutaj ze śmieciami i dlatego nie uważałem za stosowne dociekać jej przynależności gatunkowej.

Udajemy się teraz do punktu drugiego, bocznej odnogi położonej po zachodniej stronie parowów. Na początku turzyca odległokłosa - Carex distans.

Tutaj też rośnie parzydło leśne - Aruncus silvestris. I względem niego mam mieszane uczucia. Stanowisko naturalne, czy też jakiś ogrodowy wyrzutek. Odwiedzałem bowiem te miejsca w minionych latach i jakoś go sobie stąd nie przypominam.

W punkcie trzecim, po opuszczeniu bocznej odnogi znalazłem młodą sarenkę. Zrobiłem jej kilka zdjęć, obchodząc tak daleko, jak tylko to było możliwe.

Punkt czwarty to wschodnia odnoga z najstarszymi bukami zwyczajnymi - Fagus sylvatica w tej okolicy. Tutaj wykonałem tylko jedno zdjęcie.

Więcej czasu spędziłem w odnodze położonej przy południowo-wschodnim skraju parowów, czyli w punkcie piątym. Tutaj większe płaty tworzyła tojeść gajowa - Lysimachia nemorum.

Nowością była dla mnie zachyłka trójkątna - Phegopteris dryopteris zwana obecnie cienistką trójkątną - Gymnocarpium dryopteris. Teoretycznie jest to gatunek pospolity w Polsce, ale na terenie ziemi chrzanowskiej rzadki. W każdym bądź razie łatwiej ci u nas o storczyka, nierzadko ginącego w Polsce niż o tę paproć.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji