W ubiegłym roku bardzo intensywnie penetrowałem Parowy Karniowickie położone na wschód od Młoszowy, części Trzebini. formalnie rzecz biorąc część tego terenu to Młoszowa, część Karniowice, część Dulowa, ale w sumie tak czy owak Trzebinia. Tak to wygląda na mapie firmy Compass. W tym odcinku pokażę co znajdowało się w osi czerwonej linii.
Parę dni przed wykonaniem tego fotoreportażu padały intensywne deszcze i dlatego niemalże wszystkie rośliny były zbrukane lessem.
Oto dąbrówka rozłogowa - Ajuga reptans.
Tak wyglądał wiąz - Ulmus. Część jego liści była czysta, ponieważ błoto sięgało nieco poniżej metra.
Odnoszę wrażenie, że jest to wiąz górski - Ulmus glabra.
Tutaj, mam takie wrażenie, to tojeść rozesłana - Lysimachia vulgaris. Z boku wychyla się przetacznik ożankowy - Veronica chamaedrys.
Ten mniszek zdecydowanie rozchylił swój koszyczek po ataku błota.
Jesteśmy już w bocznej odnodze. Jak widać na tym przykładzie fala błotnistej wody tutaj nie dotarła.
Tutaj w zielonym tłumie wyróżniały się czyste dąbrówki rozłogowe - Ajuga reptans. Towarzyszy im między innymi skrzyp leśny - Equisetum sylvaticum.
Zwracałem również uwagę na chore rośliny. Oto jaskier rozłogowy - Ranunculus repens porażony przez Peronospora ranunculi. Jak widać choroba nie przeszkodziła "pacjentowi" zakwitnąć.
Część terenu jest pokrywa zwartą zielenią, część jest prawie łysa. W takim miejscu znalazłem dziurawiec zwyczajny - Hypericum perforatum.
Wbrew pozorom to nie trawa, ale turzyca i do tego odległokłosa - Carex distans, dawniej Carex remota.
Najciekawszym odkryciem tego dnia było stwierdzenie występowania w zakończeniu tej odnogi parzydła leśnego - Aruncus silvestris. Dokładnie w tym samym miejscu wczesną wiosną stwierdziłem występowanie zachyłki oszczepowatej - Phegopteris dryoptesis.
Zanim jednak zająłem się florą tego stoku zwróciłem uwagę na leżące na ziemi gałęzie topoli holenderskiej - Populus x canadensis cv. Marylandica. Wskazuje na to kształt blaszek liściowych i owocostany.
A na zakończenie ponowny powrót do głównego ciągu. Oto jak malowniczo wyglądał lepiężnik różowy.
Ten odcinek naszego spaceru kończymy optymistycznym akcentem, czyli kwiatem jaskra rozłogowego - Ranunculus repens wychylającego się spośród brudnych liści podagrycznika - Aegopodium podagraria.