Jak i kiedy powinno się przycinać hortensje?
Proszę o informacje o daturach (bieleniach)!
Cięcie mające na celu zagęszczenie korony i wykształcenie większej ilości kwiatostanów wykonuje się wczesną wiosną przed rozpoczęciem wegetacji. Wycina się pędy suche, a pozostałe skraca o 1/3 - 1/2. Hortensje wytwarzają kwiatostany na wierzchołkach tegorocznych pędów. Przekwitnięte kwiatostany dobrze jest usunąć na zimę, bo szpecą roślinę. Co kilka lat warto wykonać cięcie odmładzające przycinając wszystkie pędy na wys. 20-40cm.
A datury to ogrodowe odmiany bielunia - rośliny występującej tu i ówdzie dziko na terenie kraju. Uwaga: jest trująca!! W małych ilościach silnie halucynogenna - szczególnie nasiona. U nas datury (niekiedy nazywane anielskimi trąbami) uprawiane są w donicach, gdyż są wrażliwe na mrozy i wymagają przeniesienia na zimę do chłodnego i w miarę widnego pomieszczenia (weranda, garaż). Na początku maja w zasadzie można wystawiać donice na zewnątrz.
Z moim żylistkiem, który właśnie niedługo zacznie kwitnąć zaczyna się robić coś niedobrego. Listki zaczynaja być kędzieżawe i skręcają się. Nie zaobserwowałam na nich żadnych szkodników, ani ich
jajeczek. Czy to jakaś choroba odgrzybiczna? Co mam zastosować?
Skoro nie widać żadnych owadów, natomiast widać efekty może to być choroba grzybowa. Przyjrzyj się jesnak jeszcze raz - owady takie jak przędziorki są naprawdę niewielkie. Jeśli mimo wszystko ich nie zauważysz, to przyczyną może być jednak grzyb, wirusy dają nieco inne objawy - głównie mozaikowate przebarwienia. Objawy grzybowe nasilają się zwykle podczas wilgotnej pogody. Jeśli porażonych liści jest mało - usuń je z rośliny i wyrzuć - pod żadnym pozorem nie na kompost! Roślinę opryskaj którymś z preparatów grzybobójczych, tzw. fungicydów. Najpopularniejsze z nich to Dithane, Bayleton, Topsin lub Miedzian. Bliższych informacji udzielą Ci w sklepie ogrodniczym. W przypadku, gdybyś jednak zauważyła jakieś dziwne owady, to użyj któregoś z insektycydów, np. Roztoczolu, Owadofosu lub Metoxu. Powodzenia!
mój różanecznik obrasta mchem. czy to możliwe, że ma zbyt kwaśne podłoże? Jeżeli tak to w jakim przedziale powinno miescic sie pH gleby pod te rośliny. a może jest inna przyczyna tej przypadłości. co prawda nie jest on uprawiany w optymalnych dla niego warunkach - stanowisko jest zbyt słoneczne, ale niestety nie mam dla niego bardziej odpowiedniego.
Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak ten mech porasta krzew różanecznika. A optymalne pH dla tych roślin wynosi 4-5, jest więc dosyć niskie. Rośliny te tolerują półcień, ale jeśli posadziła go Pani na suchym i słonecznym miejscu to padnie na pewno. Na stanowisku słonecznym należy więcej podlewać, szczególnie na przedwiośniu, gdy promienie słoneczne robią się coraz ostrzejsze a deszcze nie padają. Jak różanecznik się nie utrzyma to proponuję coś odpowiedniejszego na to stanowisko. Proszę pamiętać o zasadzie, że to rośliny dobieramy do stanowiska a nie na odwrót. A preparat zwalczający mech dostanie Pani w co drugim sklepie ogrodniczym.
Chcę nawiązać do tematu cięcia hortensji.
Wg. mnie, hortensje kwitną na zeszłorocznych pędach i nie można ich wiosną przycinać. Mam hortensję, która czasem w zimie przemarza i wiosną odrasta od korzenia. wtedy wcale nie kwitnie. A może jest jakiś sposób, aby jednak zakwitła? Natomiast po dobrym przezimowaniu pędów - krzew kwitnie. Czy moje spostrzeżenia są błędne?
No tak, słusznie - hortensja ogrodowa kwitnie na zeszłorocznych pędach, natomiast h. drzewkowata i bukietowa zakwitają tylko na tegorocznych pędach.