bio-forum.pl

Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Idąc do garażu po rower w stadku żerujących kawek i gołębi przyuważyłem gawrona, który kładł głowę na boku żeby pobrać pokarm z ziemi. Okazało się, że górną część dzioba ma znacznie wydłużoną w stosunku do dolnej i wygiętą do dołu. Wypisz wymaluj jak długi tips na paznokciu "modnisi". A że wybierałem się na wycieczkę, to miałem przy sobie aparat i pstryknąłem kilka fotek.

od kwi.2004

2. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Biedny, chyba nie przeżyje, bo jak ma jeść?

od lip.2008

3. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Szkoda go

od paź.2004

4. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

To dorosły ptak, zatem najgorszy czas za nim. Nie jest tak źle;-) Już swoje przeżył, zatem nie ma powodu, by jeszcze nie pożył.

od lis.2006

5. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Takie efektowne mutanty są nieodzownym elementem ewolucji. Piękny okaz.

od lip.2008

6. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Czyli dostosował się do swojej "sprawności inaczej" i da sobie radę? To pocieszające, że znalazł sposób na przeżycie.

od gru.2006

7. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka
16.cze.11 10:59
Adrian Szymkiewicz

No bardzo ciekawy okaz, mutacje i ewolucja są zaskakujące!

od kwi.2004

8. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

No to świetnie, że potrafi z takim dziobasem jeść i pić. Powinny go inne karmić, bo obrońcą może być znakomitym. Z taką szablą!

od paź.2009

9. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Pierwszy raz widzę takiego ptaka, który pomimo swojej niepełnosprawnośći doszedł do wieku dorosłego. Do tej pory spotykałam tylko osobniki pozbawione pigmentu - albinosy, które nie były akceptowane w stadzie.

od kwi.2007

10. Gawron z "tipsem" na dziobie-ornitologiczna ciekawostka

Widziałem wczoraj w parku w stadzie żerujących ptaków (gawrony i kawki) gawrona z takim samym dziobem. Czyżby to ten sam osobnik? Znaczyłoby to, że przeżył i ma się dobrze :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji