W części chrzanowskiego parku w widłach ulic Ślaska oraz Mickiewicza stał pomnik poświęcony działaniom Komunistycznej Partii Polski na terenie Chrzanowa. Po 1989 roku znajdująca się na nim tablica wylądowała w naszym Muzeum, a cokół stał i niszczał. Przez pewien czas pełnił nawet funkcję pomnika papieskiego. Oto to miejsce na mapie firmy Compass.
Jego piaskowcowy cokół uległ dość szybko kolonizacji przez szereg roślin naczyniowych, mszaków oraz porostów i glonów.
Materiałem, z którego wykonano jego elementy był czerwonawy piaskowiec z okolic Bolesławca w Sudetach.
Zamierzone zniknięcie pozostałości pomnika miało związek z prowadzoną wówczas przebudową ronda. Dlatego musiałem udokumentować stan faktyczny. Tak trwające wówczas prace wyglądały od strony znajdującej się tutaj szkoły muzycznej.
Na piaskowcu znalazłem okazy mchu, który oznaczyłem jako Schistidium apocarpum.
Wśród porostów spore rozmiary osiągała Physcia. Towarzyszyło jej coś żółtego. Podejrzewam gatunek z rodzaju Candelariella.
A oto Physcia wraz ze Schistidium w bardzo bliskim kontakcie.
Część szarych drobnych porostów tworzyło ciekawe skorupy wraz z odpadającymi płatami piaskowca.
W dwa miesiące później jego elementy wylądowały w naszym ogrodzie. Zrobiono z nich nowy pomnik, który uroczyście odsłonięto w pierwszą niedzielę czerwca 2010 roku.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 19. kwietnia. 2011)