bio-forum.pl

Gwiazdosz Geastrum sp.

bez logowania - można przeglądać
GRej184436

od maj.2007

1. Gwiazdosz Geastrum sp.

Gwiazdosz Geastrum sp., ale jaki? Jakie cechy mogę sprawdzić? Nie mam niestety tomu "Flory Grzybów" z gwiazdoszami. Chyba zeszłoroczne owocniki, bo już mocno zasuszone. Ziemia lubuska, Rzepin.

Cechy: wyraźnej szyjki brak, ujście frędzelkowate, na spodniej stronie okrywy zewnętrznej brak przyklejonej gleby, ramiona okrywy zewnętrznej podwinięte po spód (stąd owocniki "wyrwane" ze ściółki). Wewnętrzna strona okrywy zewn. pokryta licznymi bliznami, wygląda to jak starożytne tabliczki gliniane z pismem klinowym. To ciemne u podstawy "główki" na pierwszej i drugiej fotografii to mogą być resztki kołnierza?

Siedlisko: las o charakterze parku miejskiego, a dokładnie miejsce w którym zebrałem to teren starego ogrodu (Ribes sp., Scilla sibirica, Viola odorata, Allium schorenoprasum w runie).

geastrum2
geastrum3
geastrum4
geastrum5
geastrum7

Fotografie:

(wypowiedź edytowana przez michau 19. kwietnia. 2011)

od maj.2003

2. Gwiazdosz Geastrum sp.
19.kwi.11 13:10
Anna Kujawa "AniaK"

wielkość 5-10 cm?

Potrójny (G. triplex)

od maj.2007

3. Gwiazdosz Geastrum sp.

Główki mają ca. 3 cm średnicy, a całość łącznie z ramionami (w suchym stanie, podwinięte) 8-10 cm.

(wypowiedź edytowana przez michau 19. kwietnia. 2011)

od maj.2003

4. Gwiazdosz Geastrum sp.
19.kwi.11 13:22
Anna Kujawa "AniaK"

no, to on - ładnie widać talerzyk wokół otworu:-)

Jakieś krzaki i drzewa oprócz tych porzeczek tam rosły?

od maj.2007

5. Gwiazdosz Geastrum sp.

Oczywiście, parkolas mieszany: Acer platanoides, Pinus sylvestris, Cerasus avium, Padus serotina, Betula pendula i parę innych ozdobnych.

od maj.2003

6. Gwiazdosz Geastrum sp.
19.kwi.11 13:51
Anna Kujawa "AniaK"

dzięki

od maj.2007

7. Gwiazdosz Geastrum sp.

Zgłoszone do GREJ.

od maj.2003

8. Gwiazdosz Geastrum sp.
20.kwi.11 07:17
Anna Kujawa "AniaK"

dzięki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji