bio-forum.pl

2009-04-29 Z Libiąża do Chełmku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2009-04-29 Z Libiąża do Chełmku
18.kwi.11 11:00
Piotr Grzegorzek

Kolejny archiwalny wątek. Tego dnia w godzinach popołudniowych odbywało się spotkanie przy kopalni gipsu na Nowopolu. Tym nie mniej ja wybrałem się znacznie wcześniej, dokonując przy okazji penetracji terenowej. Oto mapa firmy Compass z trasą tej wędrówki. W tym odcinku poznamy głównie las Pod Krukiem, chociaż miejscowi twierdza, że powinno się mówić Pod Kruczkiem.

Na początek od skrzyżowania dróg spojrzałem w kierunku północnym na wzgórze Grodzisko.

Tuż przy drodze trafiła mi się populacja bodziszka, którego w końcu oznaczyłem jako Geranium molle.

Tuż przed lasem spenetrowałem pewne chaszcze poszukując w nich grzybów pasożytniczych. Pozornie nic ciekawego.

Były jednak okazy szeroko pojętej Puccinia caricina z Urtica dioica. Trafiło się również kilka wroślików.

A oto już las po drugiej stronie drogi.

W tym miejscu w runie dominuje konwalijka dwulistna - Maianthemum bifolium.

W drzewostanie panuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

Jesteśmy w środkowej partii tej części lasu. Zawilec gajowy - Anemone nemorosa już przekwitał.

Podobnie uczynił dziki bez koralowy - Sambucus racemosa.

Dla odmiany rozpoczynało się kwitnienie czeremchy - Padus avium.

Zieleniły się pędy skrzypu leśnego - Equisetum sylvaticum.

Las jest podmokły. Tak będzie już niemalże do końca. Warstwa krzewów jest bardzo silnie rozwinięta, chociaż trudno to zbiorowisko klasyfikować, na przykład jako bór mieszany.

W pewnym miejscu pojawił się płat z dominacją sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.

Część terenu zajmowały większe rozlewiska.

W tej okolicy znalazłem przekwitającą knieć błotną - Caltha palustris.

Jesteśmy już przy zachodnim krańcu lasu. Widać zabudowę Chełmku.

Las jest tutaj bardziej suchy.

Na zakończeniu pozwoliłem sobie jeszcze uwiecznić gajowca żółtego - Lamiastrum galeobdolon. Kiedyś było to po prostu Galeobdolon luteum, ale nic nie może przecież wiecznie trwać.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji