bio-forum.pl

Bitki wołowe w lejkowcach dętych

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Bitki wołowe w lejkowcach dętych

Taki miałam dziś obiadek. Zrazówka wołowa pokrojona na kotlety, pobita młotkiem, posolona i obrumieniona na smalcu (swojej roboty ze słoninki - delicje!), potem cebula w talarki, suszone lejkowce dęte, ziele angielskie i dusimy do miękkości (kruchości) mięsa. W miarę potrzeby podlewać wodą. Dusić, aż sosiku bedzie mało albo podprawić sosik mąką. Wedle uznania. Przed podaniem popieprzyć.

I do gorących ziemniaków, czy na przykład ryżu.

Do tego ćwikła albo buraczki na słodko na ciepło.

Po prostu palce lizać.

od paź.2005

2. Bitki wołowe w lejkowcach dętych

Wołowinę posoliłaś przed upieczeniem?

Nie mam lejkowca:- (

Szkoda, że nie zrobiłaś fotki chociażby gotowej potrawy:- (

Smakowicie opisane:-)

od kwi.2004

3. Bitki wołowe w lejkowcach dętych

Tak, posoliłam te kotlety. A nie trzeba?

To ja mam coś lepszego dla Ciebie, Rysiu.

Pamiętam, jak moja babcia robiła zrazy po nelsońsku. W garze z grubym dnem układała warstwami kotlety wołowe, suszone grzyby, ziemniaki w krążki i cebulę pokrojoną w krążki, dodawała przyprawy i dusiła pod przykryciem na malutkim ogniu.

Szczegółów nie znam - byłam wtedy dzieckiem. Pamiętam, że było pyszne.

Chyba nawet próbowałam to robić, ale mi się przypalało.

Może by spróbować teraz?

od paź.2005

4. Bitki wołowe w lejkowcach dętych

Pewnie, że tak. Próbuj, ale zamiast wołowiny daj mięsko szybciej mięknące - filecik z drobiu ( indyka) lub zająca:-)

Nie rozumiem jednak tej przekładki. Zrazy czy płaty mięsa, a może gotowe kotlety?

Jadłem swego czasu potrawę podobnie przekładaną ale z papryką. Tutaj jednak była warstwa mięsa wołowego mielonego. Też było pyszne, chociaż dałbym mniej pieprzu - tamto okropnie paliło:- (

od kwi.2004

5. Bitki wołowe w lejkowcach dętych

Przepraszam - mięso wołowe pobite tłuczkiem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji