bio-forum.pl

Soplówka na parze

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005
#0

1. Soplówka na parze

Soplówka, lwia grzywa czy małpia głowa. Grzyb, którego nie można kupić w sklepie. Krzysiu Biernacki podesłał mi kilka sztuk dla testowania.

Pomyślałem sobie - ugotuję je na parze. W ten sposób, uzyskam naturalny smak i aromat a opinią podzielę się z Wami.

No to do roboty.

Pierś z kurczaka, trochę pieczarki, jabłuszka, ziemniaki, czosnek, marchewka i...

... soplówka w roli głównej.

Piersi przyprawiłem i ułożyłem w pojemniku do parownika. Zasypałem surowymi pieczarkami.

Odstawiłem pojemnik pełniutki.

Obrałem warzywa i ziemniaki i czas ustawić piramidkę w parowniku.

Najpierw woda.

Zamykamy specjalna pokrywą.

Na pokrywę pierwszy pojemnik z ziemniakami i czosnkiem.

Wkładamy pojemnik z mięskiem i pieczarkami

Gdzie można upycham marchewkę.

Następny ostatni pojemnik z soplówką, brokułami i jabłkami.

Zamykamy pojemnik pokrywką - gotowe.

Teraz ustawić na 30 minut i czekać. ( Uwaga, nie znając możliwości przegotowania soplówki czynność tę powtórzyłem drugi raz. Razem parowało się 60 minut).

No i się paruje:-)

Czas przygotować dipa. Zawsze dipuję jedzenie z parownika, bo tam nie soli się potraw.

Śmietana, majonez i ketchup oraz cztery ząbki czosnku przeciśnietego praską mikusję razem dodajac pieprz, sól i cukier do smaku.

Specjalny dodatek do obiadu - leśne grzybki w zalewie:-)

Teraz wszystko na talerze - tutaj na pierwszym talerzu brokuł i soplówka są potraktowane jak kalafior i oblane upieczoną bułką tartą w maśle.

Na innym talerzu - potraktowano wszystko dipem.

No i czas na opinię.

Soplówka jest grzybem aromatycznym ale mało smakowym. Pomysł z parą był chyba nieodpowiedni. Każdy grzyb musi dostać sól a tutaj bez soli walory smakowe zdecydowanie spadły. Grzyb był mięciutki i zastanawiam się nad tym, czy aby przed taką jak tutaj próbą nie namoczyć go w solance przed uparowaniem.

Gdybym miał wybierać miedzy grzybami takimi jak shitake, boczniak czy soplówka, ta ostatnia byłaby na ostatniem miejscu w rankingu. Jest jednak możliwe, że grzyba przygotowałem nagannie tak samo jak nie można przygotować czernidłaka kołpakowatego w maśle na cebulce traktując go jak podgrzybka.

Soplówkę zjedliśmy, bo nie zapomnieliśmy o walorach leczniczych.

Serdeczne podziękowania dla Krzysia za udostępnienie tego grzyba. W skali od 1 do 10, soplówka na parze zajmuje zaledwie 4 miejsce.

od kwi.2004
#0

2. Soplówka na parze

Ja mam inny pomysł! Całkiem inny!:-)

od mar.2008
#0

3. Soplówka na parze

Ja też!;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji