bio-forum.pl

Stawiam na Perenniporia medulla-panis

bez logowania - można przeglądać
GRej183466

od gru.2003

1. Stawiam na Perenniporia medulla-panis

Wydaję mi się, że to trwałoporka różnobarwna. Na spodniej stronie pnia dębowego, zmurszałego.

od gru.2003

2. Stawiam na Perenniporia medulla-panis

Dziś

Grzyb grejowy i rzadko spoptykany chyba...

od lip.2004

3. Stawiam na Perenniporia medulla-panis

Widzę, że w wątkach z dawnych czasów Darek i Marcin zalecali mikroskop i obraz charakterystycznie obciętych zarodników.

W ostatnich wątkach określenie gatunku odbywa się już tylko na podstawie zdjęć, więc nie wiem jak to do końca z nią jest?

Jednak zaakceptowane w GREJU-u jest tylko stanowisko Marcina Fałdzińskego, którego owocnik był pod mikroskopem u Marcina P., więc...???

Dla mnie wizualnie mogłaby być (ale to tyle co i nic), jednak może przez przypadek trafi na stronę Ktoś z Krakowa;-), Grzybiorz, Jacek, Grażyna, Mirek czyli ktoś, kto ją widział na żywo.

Chociaż z drugiej strony Grzybiorz w jednym z watków napisał "... To chyba na pierwszy rzut oka jeden z najbardziej charakterystycznych, wielkoowocnikowych grzybów poliporoidalnych do oznaczenia..."

Marcinie, zależy jak dla kogo;-)))

od maj.2009

4. Stawiam na Perenniporia medulla-panis

Mirku, ja też bym stawiał na porzycę chlebową.

Szanse trochę większe niż w TOTKA:-)

Pory, bardzo podobne do tych które znajduję u siebie ale tak jak Bogdan napisał, moja jeszcze czeka w "poczekalni" u Ani, więc pewności nie mam, że to właśnie ten gatunek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji