bio-forum.pl

Pierścieniak?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Pierścieniak?
pio

Czy jest to pierścieniak (i). Jeżeli tak to jaki?.

A może coś innego?

od wrz.2004

2. Pierścieniak?

To ziarnówka, chyba z. mieniąca (Cystoderma amianthinum), ale nie na 100%, bo jakaś dziwnie blada mi się wydaje...

od maj.2003

3. Pierścieniak?
15.paź.04 07:06
Anna Kujawa "AniaK"

To raczej Cystoderma carcharias - ta jest taka jasna właśnie:-)

od wrz.2004

4. Pierścieniak?
15.paź.04 10:22
Grzegorz Zynek "zyniu"

Nie wiem czy to nie za ciemne na C. carcharias. obejrzałem kilka fotek w necie i np. ta perso.club-internet.fr wygląda bardzo podobnie do twojej. Zwróciłem uwagę na trzon, który ma małe łuseczki, i nie tak duży pierścień jak w C. carcharias. Natomiast spójrzcie na tą: sienet.luontonetti.com, jasna i na trzonie okazały pierścień. Ale mogę się mylić, dopiero uczę się rpzpoznawać grzybki, zwracać więcej uwagi na szczegóły. :)

od lip.2004

5. Pierścieniak?

Zyniu, i to mnie cieszy:-)

Ja też, ... dopiero uczę się rpzpoznawać grzybki, zwracać więcej uwagi na szczegóły...,

raz wychodzi to lepiej, raz gorzej, ale...

STARAMY SIĘ:-)

Co więcej, mamy możliwość zawrócić z błednej drogi, lub utwierdzić sie w tym co wydedukowaliśmy - dzięki innym forumowiczom:-)))

od maj.2003

6. Pierścieniak?
15.paź.04 14:12
Anna Kujawa "AniaK"

No więc sprawa pierścienia też mnie niepokoi, bo kapelusz pasuje bardzo do C. carcharias, a trzon mniej:-) Do C. amiantinum natomiast nie pasuje mi nic:- ( Stąd jestem bardziej za carcharias:-) ale pewności nie mam:-)

od kwi.2004

7. Pierścieniak?

Małe sprostowanie.

Nie sugerujcie się barzdzo nasyceniem koloru.

Zdjęcie było wykonywane co prawda rano, w dzień pochmurny, ale obiektyw skierowany był mniej lub bardziej na południe. Poza tym jak pamiętam powierzchnia kapelusza sprawia wrażenie mszawej, co powoduje pewne zamglenie. Odbicie światła i owe zamglenie może powodować pewną bladość. Ma na to wpływ również rozkład światła. W rzeczywistości kolor był bardziej wyraźny.

od maj.2003

8. Pierścieniak?
16.paź.04 12:42
Anna Kujawa "AniaK"

>W rzeczywistości kolor był bardziej wyraźny.

Tzn. jaki był? bardziej żółty, pomarańczowy?

od kwi.2004

9. Pierścieniak?

Aniu.

Bardziej pomarańczowy, ale coś z jasnoorzechowym.

od maj.2003

10. Pierścieniak?
16.paź.04 13:07
Anna Kujawa "AniaK"

A skoro tak, to wycofuję się z C. carcharias i jednak "oddam głos" na to co Sebastian: C. amiantinum (ale też z wątpilwościami):-)

od kwi.2004

11. Pierścieniak?

A Cystoderma granulosum?

Co Wy na to?

Tak mi się wydaje po trzonie.

od maj.2003

12. Pierścieniak?
16.paź.04 16:03
Anna Kujawa "AniaK"

C. granulosum też chyba nie:-) Proponuję pozostać przy ustalonym (nawet wyraźnie spójnie:-) rodzaju Cystoderma, a sprawę gatunku rozstrzygnąć mikroskopowo:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji