bio-forum.pl

Zielony Cortinarius

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #12↓12
GRej320644

od paź.2006

1. Zielony Cortinarius
20.lut.11 10:53
Anna Hreczka "AHa"
Cortinarius venetus
Cortinarius venetus
Cortinarius venetus

Przyjrzałam się Cortinarius venetus, ale on całkiem inaczej wygląda na zdjęciach w sieci. Jeden tylko odpowiada mojemu znalezisku sydneyfungalstudies.org.au

od paź.2006

2. Zielony Cortinarius
20.lut.11 17:10
Anna Hreczka "AHa"

I znalazłam:-) To będzie chyba Cortinarius atrovirens bogiphoto.com

od kwi.2004

3. Zielony Cortinarius

Gratulacje. To dość charakterystyczny gatunek. Rósł pod jodłami?

od sie.2006

4. Zielony Cortinarius

Aniu, przepraszam ze wchodzę w Twój temat, ale mam podobnego załonaka z górskiej jedliny (tylko jedno stanowisko) którego obserwuję we wrześniu od kilku lat.

To ten sam (zdjęcia pochodza z 2007 r.)?

od paź.2006

5. Zielony Cortinarius
21.lut.11 20:46
Anna Hreczka "AHa"

Tomku, jodły na pewno tam rosną, a i świerki się zdarzają choć sporadycznie. Ta gałązka na drugim zdjęciu po lewej, trochę mi świerkową przypomina. Miałam szczęście otwierając "Florę polską. Grzyby (Mycota)" t. VII na ostatniej tablicy:-) Opis już tylko potwierdził moje przypuszczenia. Nie wiem jak sytuacja wygląda teraz, ale w 1975 ten gatunek podawany był tylko z Anglii, ówczesnego RFN, Jugosławii i Węgier. Podobno jest bardzo rzadki i rośnie pojedynczo w górskich świerczynach. Waldku Tobie też gratuluję, bo to też zdaje się ten sam gatunek:-)

(wypowiedź edytowana przez anna_hreczka 21. lutego. 2011)

od maj.2006

6. Zielony Cortinarius

Wszędzie są gałązki jodłowe:-), ta z drugiego zdjęcia też. Igły ułożone w okółku bo ta gałązka musi być z rejonu wierzchołka drzewa;). Jodła ma igły zakończone drobnym wcięciem, świerk ma igły ostre. To dobra cecha odróżniające te dwa gatunki. Ułożenie igieł u jodły jest różne w zależności od ilości promieni słonecznych.

od kwi.2004

7. Zielony Cortinarius

Świerczynach? To prawdopodobnie pomyłka. Grzyb ten występuje w Europie Środkowej pod jodłą, szczególnie w lasach jodłowo-bukowych. Na północy Europy był znajdowany pod sosnami, a na południu pod dębami.

od paź.2006

8. Zielony Cortinarius
22.lut.11 17:49
Anna Hreczka "AHa"
Cortinarius atrovirens

Tomku, w podawanej przeze mnie literaturze tak pisze na temat tego gatunku:

Innych źródeł nie znam. Nawiasem mówiąc mam szczęście do czarniawych. Na swoim koncie mam już pieprznika czarniawego:-))

od maj.2006

9. Zielony Cortinarius

Jakie są losy tych znalezisk?

od paź.2006

10. Zielony Cortinarius
12.paź.16 19:39
Anna Hreczka "AHa"

Chyba czekają na odkrycie w stosach suszków u kustoszy;-)

od maj.2006

11. Zielony Cortinarius

Ooo, to już parę lat:-) Pytam o szczegóły, bo całkiem niedawno znalazłem go w Pieninach. Może Kustosze podejmą go z końca kolejki, na który pewnie co pewien czas trafia?:-)

od kwi.2004

12. Zielony Cortinarius

Potwierdzony. C. atrovirens

(wypowiedź edytowana przez Tomasz 14. stycznia. 2018)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji