bio-forum.pl

zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach

bez logowania - można przeglądać
GRej183646

od paź.2007

1. zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach
1
2
3
4

Grzybki znalezione w ub. r., we wrześniu, w lesie mieszanym pod jodłami nasiennymi. Takie same znalazłem również w innym miejscu również pod okazałymi jodłami. Średnica kapeluszy 4-5, 5 cm. Na przekroju pomiędzy blaszkami a miąższem kapelusza widnieje ciemna brązowawa linia. Wysyp zarodników czekoladowobrązowy, zarodniki 8-11 mikronów długości.

q1

reakcja miąższu na KOH 25%

z1

zarodniki

od kwi.2004

2. zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach

Dla mnie wygląda na Cortinarius scaurus

od paź.2007

3. zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach

Dzięki Tomku. Jakoś nie mogłem go namierzyć, bo zdjęcia z netu jakoś nie bardzo mi podchodziły. Nic dziwnego skoro według tej strony ma się to tak mushroomhobby.com

od kwi.2004

4. zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach

Tak, jest kilka gatunków i kilka odmian w tym kręgu ( różnie ujmowanych przez różnych autorów) np. C. montanus, C. herpeticus, C. scaurus var. sphagnophilus. Moim zdaniem twoje egzemplarze to C. scaurus var. scaurus.

od wrz.2008

5. zasłonaki o żółtooliwkowych blaszkach
27.lut.11 22:22
"chrisfir"

jadalne to pewnie one nie są?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji