bio-forum.pl

Hygrocybe sp.

bez logowania - można przeglądać
GRej230351 GRej230352 GRej230354

od paź.2006

1. Hygrocybe sp.
17.lut.11 20:41
Anna Hreczka "AHa"

Wydaje mi się, że z wszystkich trzech lokalizacji, odległych od siebie o kilkadziesiąt kilometrów, jest to ten sam gatunek Hygrocybe miniata (strangulata).

Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata

I.

23. 09. 2010, okolice Woli Niżnej, pod leszczynami. 09. 10. 2010 ten sam las, trudno mi określić odległość od poprzedniego skupiska (dwa ostatnie zdjęcia).

Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata

II.

04. 10. 2010, okolice Chorkówki (jodła, świerk, buk, grab, dąb), prześwietlone miejsce na śródleśnej drodze.

Hygrocybe miniata
Hygrocybe miniata

III.

25. 09. 2010, Mszana Skrzyżowanie, w odległości kilkudziesięciu metrów od zgłoszonego przeze mnie stanowiska z 2006 r. (leszczyna, jodła)

od sie.2006

2. Hygrocybe sp.

Aniu, nie przypominam sobie by jakaś wilgotnica (poza jeszcze H. helobia) miała tak wyraźne łuseczki. Podobna zaś H. cantharellus ma mocno zbiegajace blaszki. Moim zdaniem masz rację - to H. miniata.

od wrz.2005

3. Hygrocybe sp.

Tak, to wszystko H. miniata

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji