bio-forum.pl

Śluzowiec ( 5 )

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. Śluzowiec ( 5 )
12.cze.06 11:41
Marek Ciszewski "grant"
śluzowiec (5)

Kiedy go znalazłem wyglądał jak pienisty biały bąbel z lekka różowym odcieniem. Na trzeci dzień wygląd przypominał miniaturę bochenka chleba z dobrze wypieczoną skórką. Porównania może śmieszne, ale najbardziej oddające jego konsystencję. Na piąty dzień zastałem go pękniętego. Wysyp zarodników wygląda jak zgranulowane drobno kakao.

śluzowiec (5)

\

śluzowiec (5)

\

śluzowiec (5)

\

\

od wrz.2005

2. Śluzowiec ( 5 )

Bardzo ladny samotek zmienny (Reticularia lycoperdon). Marku, jak bedziesz zbieral okaz, to staraj sie wziac z kawalkiem podloza.

od lis.2005

3. Śluzowiec ( 5 )
Samotek?

30 czerwca natrafiłem na bardzo duży okaz chyba też samotka. Wyglądał jak miniaturowy bochenek chleba, długi na ok. 10cm. Mocno go już robaczki podziurawiły, tak że do domu go nie doniosłem, bo mi się na ręce rozsypał. Zresztą nie byłem przygotowany w tym momencie na jakiekolwiek znalezisko... a szkoda...

.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji