bio-forum.pl

2010-11-04 Chrzanów - niedaleko od cmentarza

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-11-04 Chrzanów - niedaleko od cmentarza
1.lut.11 14:43
Piotr Grzegorzek

Tym razem proponuję krótki spacer w okolicy chrzanowskiej niekropolii za dnia. Oto mapa przedstawiająca miejsca objęte fotoreportażem.

Punkt pierwszy to ulica Niecała. Tutaj znajduje się wiele miejsc zaniedbanych. W jednym z nich dominuje winobluszcz pięciolistkowy oraz łan pokrzywy.

Udało mi się przy okazji uchwycić kwitnącego starca zwyczajnego - Senecio vulgaris.

W pobliskim ogrodzie znalazłem ozdobny gajowiec żółty - Galeobdolon luteum.

W punkcie drugim pomiędzy ulicami Balińska i Ks. Ignacego Skorupki utrwaliłem chaber driakiewnik - Centaurea scabiosa.

Łączka była zdominowana przez nawłocie kanadyjskie - Solidago canadensis.

A przy ulicy ks. I. Skorupki trafiła się chlorotyczna koniczyna łakowa - Trifolium pratense.

Punkt trzeci to cmentarz w pełni dnia.

Z okazałych iglaków na uwagę zasługuje jałowiec wirginijski.

Punkt czwarty to tereny przewidziane pod budowę obwodniczy Chrzanowa. Narazie wytoczono drogę a od strony ulicy Balińskiej oznakowano wjazd na przyszłą drogę. Obecnie pas drogowy wygląda tak.

Za pasem drogowym znajduje się drugi, nowy cmentarz przypisany sąsiedniej chrzanowskiej parafii p. w Matki Boskiej Różańcowej.

Ziemia, chwilowo niczyja pełni rolę składowiska odpadów.

Tutaj też znalazlem coraz rzadsze na moim terenie tobołki polne - Thlaspi arvense.

Powyżej pasa drogowego dominuje trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios oraz zdziczałe drzewa owocowe.

Tu i ówdzie zachowały się jakieś zabudowania.

Wracając do muzeum poszedłem zapleczem bazy transportowej oraz straży pożarnej. Widok w punkcie piątym zasadniczo był nieciekawy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji