bio-forum.pl

Jakiś Inonotus?

bez logowania - można przeglądać
GRej182052

od paź.2006

1. Jakiś Inonotus?
23.sty.11 18:12
Anna Hreczka "AHa"
Inonotus
Inonotus
Inonotus

Na bukowej kłodzie, trąci trochę Inonotus hastifer, ale takiego kapeluszowego jeszcze nie widziałam.

od paź.2006

2. Jakiś Inonotus?
23.sty.11 18:52
Anna Hreczka "AHa"

Podobny nieco do Inonotus nothofagi G. Cunn. 1948

od gru.2003

3. Jakiś Inonotus?

albo I. nodulosus

od wrz.2004

4. Jakiś Inonotus?

Inonotus nothofagi to raczej na półkuli północnej nie występuje

Sądząc po epitecie gatunkowym rośnie na Nothofagus, który to rodzaj podobny do buka, jest znany z półkuli południowej na ziemiach tworzących Gondwanę - na Nowej Zelandii, w Ameryce Południowej, Australii, Papui Nowej Gwinei, etc.

Na zdjęciu zaś moim zdaniem jest Inonotus nodulosus

(wypowiedź edytowana przez Marcin_Piątek 23. stycznia. 2011)

od paź.2006

5. Jakiś Inonotus?
23.sty.11 22:44
Anna Hreczka "AHa"

mirki2, Marcin pewnie macie rację. Przeglądałam fotki włóknouszków i guzkowaty jakoś tak mało "owłosiony" na nich był, dlatego zapędziłam się na południe;)

od lip.2004

6. Jakiś Inonotus?

Nie martw się Aniu, bo miałem bardzo podobnie jak Ty po przejrzeniu fotek na necie. W duchu pomyślałem czy tego Mirka "pogięło" z tym I. nodulosus;-D

Cóż to znaczy widzie grzybka na żywo w plenerze, a na internetowych fotkach;-)

od gru.2003

7. Jakiś Inonotus?

Ani błyskoporek jest już mocno zmęczony życiem... trochę wcześniej mógł wyglądać tak! pod wskazanym adresem "" jest wadliwy obrazek!

od paź.2006

8. Jakiś Inonotus?
31.sty.11 19:56
Anna Hreczka "AHa"

Rozumiem, że powinnam go zgłosić do bazy jako Inonotus nodulosus, a oznaczający Mirosław Wantoch-Rekowski i Marcin Piątek?

od maj.2003

9. Jakiś Inonotus?
1.lut.11 07:47
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, poproszę o zgłoszenie. W sumie możesz wpisać tylko Mirka jako "det.", bo on pierwszy podał nazwę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji