bio-forum.pl

Coś w rodzaju Exidia nucleata

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Coś w rodzaju Exidia nucleata
a1
a2

Znalezione w połowie listopada, w lesie mieszanym, na leżącej na ziemi gałęzi lipowej.

1
2
3
4
5

i co nieco spod mikroskopu

od lip.2004

2. Coś w rodzaju Exidia nucleata

Wizualnie po foto 1-2 to mi nie "pochodzi", ale "na oko" to wiadomo;-)

Po mikro???

od paź.2007

3. Coś w rodzaju Exidia nucleata

Wizualnie to po przejrzeniu kilkunastu stron miko w necie, mam jeszczy większy zamęt, niż przed:-$

od wrz.2006

4. Coś w rodzaju Exidia nucleata

a może pozostawił to ślimak?

od mar.2010

5. Coś w rodzaju Exidia nucleata

Na pierwszy rzut oka nie wygląda na grzyba i też pomyślałem o ślimaku, ale strzępki nie wyglądają na dzieło ślimaka;-)

Bezbarwny wygięty zarodnik na przedostatnim zdjęciu przypomina zarodnik Exidia, ten brązowy na wyższym to jakiś "śmieć" Hyphomycetes, który się przypałętał. Nie mam pomysłu co to jest. Jakby się udało zobaczyć podstawki to byłoby łatwiej.

od lip.2004

6. Coś w rodzaju Exidia nucleata

Ten jeden wygięty zarodnik też zwrócił moją uwagę, ale taki samotny, nie było więcej?

Jacek, faktycznie szukaj podkładek, są charakterystycznie podzielone ( tak ma też Tremella). Tu je dobrze widac:

Coś nie chce się otwiera strona, jeszcze raz:

flickr.com

Wchodzi ale przez kopiowanie adresu:- (

(wypowiedź edytowana przez bogdan 26. stycznia. 2011)

(wypowiedź edytowana przez bogdan 26. stycznia. 2011)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji