bio-forum.pl

Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.

bez logowania - można przeglądać
GRej180855

od sty.2007

1. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.

W wątku tym udokumentuję obserwacje muchomora szyszkowatego, jakie poczyniłam w 2010 r., w trzecim roku moich obserwacji tego stanowiska.

c. d. n. jutro 01. 01. 2011.

od sty.2007

2. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.

Pierwszy raz zauważyłam A. strobiliformis w Parku Sołackim w Poznaniu 13 sierpnia 2010 r. Fotografia wykonana komórką ukazuje szczegół znalezienia młodych grzybków.

Lokalizacja i owocniki:

owocniki
owocniki
owocnik

Kolejna obserwacja owocników w tym miejscu nastąpiła 16 sierpnia, znalazłam trzy owocniki, z których najstarszego już porastała jakaś pleśń, a dwa pozostałe były ułamane, nie zdążyły dojrzeć do wysypu zarodników.

Lokalizacja i owocniki (grupa i detale):

od sty.2007

3. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.

Właściwie teraz jak patrzę na te zdjęcia, to nie wiem, czy ostatecznie wyrosły tam dwa czy trzy owocniki, może jednak tylko dwa. Trudno teraz rozpoznać czym (jednym czy dwoma owocnikami) są te porażone pleśnią pozostałości:- (

Bo jeden przewrócony, a nie spleśniały jest ładnie rozpoznawalny i "policzalny":-)

od sty.2007

4. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.
owocnik

17 sierpnia dostrzegłam w innym miejscu dwa młodziutkie owocniki A. strobiliformis.

Lokalizacja i dwa owocniki (znów zdjęcia z komórki):

Kolejna obserwacja 18 sierpnia i takie rezultaty (ta sama lokalizacja i pozostałości dwóch owocników):

od sty.2007

5. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki
owocniki

23 sierpnia znalazłam grupę owocników, które po ulewnych deszczach były całe obłocone, ale rozpoznawalne jako A. strobiliformis:-) Łącznie było 7 owocników na różnych etapach rozwoju.

od sty.2007

6. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.
owocnik

1 września znaleziony został owocnik wyrastający pod jednym z krzewów. Oto lokalizacja i owocnik:

owocnik
owocnik

Prawdopodobnie owocnik wzbudził ciekawość, więc następnego dnia był już wykopany z ziemi:

od sty.2007

7. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.
owocnik
owocniki
owocniki

Również 1 września w innym miejscu parku znalazłam jeszcze 2 lub 3 owocniki (na 2 ostatnich zdjęciach to te same pozostałości owocników, tylko jeden z nich obrócony blaszkami do góry):

od sty.2007

8. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.
owocnik

8 września znalazłam jeszcze jednego młodego owocnika, który po kilku dniach, 14 września wyglądał tak, jak na ostatnim zdjęciu.

od sty.2007

9. Amanita strobiliformis w Parku Sołackim, 2010 r.

Podsumowując - łącznie wyrosło 14-15 owocników, niestety większość z nich zmarnowało się, zanim dojrzały i posypały zarodnikami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji