bio-forum.pl

Shitake suszone - przepis Old_rysia

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005
#0

1. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Potrzebne składniki jak widac na fotografii. W białej miseczce wybrane całe najładniejsze suszone kawałki shitake. W talerzu bułka tarta a na podstawce plastikowej surowe jajko, ziemniaczki, które już można obrać i ugotować.

Na desce kupiony filet z dorsza. Nadaje się każda ryba, która nie ma ości lub ma ich w niewielkich ilościach. Pieprz, sól, przyprawa do sosów ''Maggi'', papryka czerwona mielona ostra, olej, natka pietruszki - to wszystko.

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie. To bardzo ważne, bo w ciepłej szybciej dochodzą, czyli robią się pulchne i mieciutkie.

Rybę kroimy w kostki. Zrobią się z tego niekształtne kuleczki, ale zobaczycie to na końcu.

Cebulę kroimy w księżyce a marchewkę w kółeczka ( plasterki).

Nasze ryby w sklepach nie są juz aromatyczne jak te złowione. Trzeba wytrącić z nic nie najciekawszy zapach - polewamy cytryną.

Rosbijamy jajko widelcem. Nie zapomnijmy go solidnie posolić.

Obtaczamy w jajku a potem bułce tartej najładniejsze wybrane kosteczki z ryb. Nie więcej niż 2/3 całej przygotowanej ryby.

Obsypujemy kawałki ryb papryką mieloną ostrą. Aby papryka ładnie się rozprowadziła, w rękach przerzucamy kilkakrotnie kawałki ryb. Robić to trzeba bardzo delikatnie, aby panierka nie zeszła z ryby.

Kawałki pieczemy na tuszczu ( tutaj olej kujawski) do zarumienienia, kilkakrotnie potrzącając całą patelnią.

Wyjmujemy ostrożnie kawałki, zostawiając tłuszcz na patelni.

Wrzucamy na ten tłuszcz cebulkę i marchewkę. ( Tutaj macie wiele różnych mozliwości. Wspaniałe są połaczenia brokuł z brukselką i pietruszką, kalafior z fasolką szparagową...)

Podlewamy jak trzeba, wodą z namoczonych shitake. czekamy, aż marchewka będzie miękka.

Dodajemy namoczone shitake. Dusimy kilka minut.

Po kilku minutach dodajemy resztę surowych kawałków ryb.

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi.

Natkę pietruszki siekamy, ale nie za drobno.

Na talerz specjalnym przyrządem nakładamy kulki gorowanych ziemniaków. Można podać łezki robione z łyżki.

Zaraz za ziemniaczkami wykładamy nasze shitake.

Kulki rybne za shitake. Ciasno trzeba ułożyć, bo jeszcze...

... akcent dekoracyjny. Ketchup rozprowadzony końcówką łyżeczki w kształt dowolny - tutaj czerwona gałąź koralowca.

Na stole prezentuje się wspaniale. Zalecam tę potrawę na specjalne okazje. No i jeszcze z bliska - jak to wygląda - podoba się?

od kwi.2004
#0

2. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Ojej! Wspaniałe! Jak długo moczysz grzyby?

od paź.2005
#0

3. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Te były moczone do pół godzinki.

od lis.2005
#0

4. Shitake suszone - przepis Old_rysia
13.gru.10 18:50
Marek Ciszewski "grant"

Qurcze ten zapach czuć już w Tomaszowie...

od paź.2005
#0

5. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Oby się tylko Krzysiowi spodobał

od lip.2006
#0

6. Shitake suszone - przepis Old_rysia
13.gru.10 19:04
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Rysiu, daruj sobie na razie ten domek w lesie a otwórz restaurację ze sobą jako szefem kuchni!

To wprost niemożliwe, żeby taki talent kulinarny ( i nie tylko zresztą) zaszył się w leśnej głuszy uniemożliwiając wszystkim zapoznanie się z kimś o TAKIM kunszcie!

od paź.2005
#0

7. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Paweł - taka restauracja/jadalnia w Borach Tucholskich nad jeziorem - to byłoby coś!!!:-):-) Tylko skąd te 300 tyś zł?? Tyle właśnie takie cudo kosztuje.

od lip.2006
#0

8. Shitake suszone - przepis Old_rysia
13.gru.10 19:18
Dandy ( Paweł) "Dandy"

W twoim przypadku to drobiazg. Najpierw restauracja, a chociażby jadłodajnie, na Śląsku a te 300 tysięcy szybko się uzbiera. Pod jednym wszak warunkiem- musisz mieć jeszcze kilka pomysłów na takie dania jak te zaprezentowane wyżej :)

Ale to już Pikuś ( Pan Pikuś), bo pomysłów to komu jak komu, ale Tobie nie brakuje :)))

od lip.2006
#0

9. Shitake suszone - przepis Old_rysia
13.gru.10 19:21
Dandy ( Paweł) "Dandy"

A na rozruszanie interesu to bisnessplan i dotacja unijna :)

od paź.2005
#0

10. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Paweł - nie jest to tak jak myslisz. Dzisiaj ludzie chca zjeść dobrze ale i tanio. Super zaś danie to dwa aspekty - smak i wygląd. I jedno i drugie to nie pieprz i sól, naczynie talerzopodobne typu Bar Miś. Są lokale, które zajmują się takim drogim procederem i mają przepiekne i super smaczne dania. To w bardzo dużych miastach, gdzie niestety dla nas droga jest zamknięta ( otwarcie takiego lokalu). Nie tylko tak jest na Ślasku ale i Łódź to zamknięty świat biznesu. Ale co my tutaj takie głupoty wypisujemy:-) Jest temat shitake i to trzeba wykorzystać tutaj:-)

od sty.2007
#0

11. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Myślę, z Rysiu nie tylko przetarł szlak, ale od razu podniósł wysoko poprzeczkę, bardzo smakowicie wygląda Twoje danie.

od paź.2005
#0

12. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Bez przesady. Danie normalne, tyle, że ustrojone:-) Jednak cieszę się, że się podobało. Oczywiście, próbujcie sami to zrobić - warto bo dobre:-) Tego się nie da zepsuć:-)

od cze.2009
#0

13. Shitake suszone - przepis Old_rysia
14.gru.10 00:11
Anna Czapik "czahanka"

Brawo! Nic dodać, nic ująć i jeszcze Rysio podpowiedział inne możliwości: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa!

W dodatku, wszystko po kolei ofocił!

Dla każdego nowicjusza jak znalazł-książka kucharska nie potrzebna!

Do roboty kochani! Ale najtrudniej popędzić samego siebie!

od wrz.2008
#0

14. Shitake suszone - przepis Old_rysia
18.gru.10 19:27
"chrisfir"

Rysiu

spóźnone

Smacznego!

Ekstra

od wrz.2008
#0

15. Shitake suszone - przepis Old_rysia
18.gru.10 19:30
"chrisfir"

A na zdjeciu, gdzie dolewasz przyprawy uchwyciłeś pięknie dwie spadajace krople

Przypadek?

czy raczej majstersztyk?

od paź.2005
#0

16. Shitake suszone - przepis Old_rysia

Ani przypadek ani majstersztyk. Pokazałem, że wlewam przyprawę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji