bio-forum.pl

Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ

bez logowania - można przeglądać
Mollisiaceae

od sie.2002

1. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 00:17
"pimpek"

Cześć,

wiem, że ciężko będzie tutaj się wypowiadać, bo poza Andreasem mało jest specjalistów w tym rodzaju a Svrcek jest mało komunikatywny (słyszałem) i chyba nikt nie dostał od niego do rewizji tego gatunku.

1
2

W każdym razie na zeszłorocznej łodydze Potentilla-erecta rósł sobie taki grzybek

3

mikroskopowanie uwidacznia ectal excipulum zbudowane z brązowej textura globulosa (cylindryczne u podstawy) z mocującymi do podłoża strzępkami. Ale nie jest to rozbudowane subiculum. W KOH ect. exc, robi się szaro-czarne, poza tym reakcji w KOH innych nie ma.

W IKI worki na szczycie są amyloidalne i innych reakcji nie ma.

4

Wskazywałoby to na Mollisia ale te włoski są.... jakieś takie inne - takie dziwnie odstające

No i to też by grało, że można mieć takie wątpliwości, bo Andreas w swoim kluczu pisze, że najprawdopodobniej jest to Pyrenopeziza - czyli Svrcek ją błędnie umieścił w rodzaju.

5

Pomogłoby oglądnięcie na żywo zawartości parafiz....... ale niestey (jak pech to pech!!) nie odszukałem ich, bo hymenium było porażone przez jakiegoś konidialnego pasożyta

perz

Poza tym zrobiłem szkic (brudnopis)

Sv1
Sv2

A teraz co na to Svrcek?? Otóż:

--------------------------------------------

Pasuje praktycznie wszystko. Rozmiar worków należy u Svrceka zwiększyć, gdyż pracował zapewne (?) na eksykacie. Pasuje nawet ect. exc - nie idealna t. globulosa, tylko cylindryczne.

Pasuje przede wszystkim substrat i to, że do tego gatunku doszedłem Andreasowym kluczem. Pasują też wątpliwości co do rodzaju.

Wydaje się.... że to ten grzybek! Może coś nie zrozumiałem z łacińskiej diagnozy Svrceka - ktoś mnie poprawi proszę jeśli zrobiłem gdzieś głupi błąd :)

od maj.2003

2. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 08:45
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie pasuje wszystko. Co na to Andreas?

od sie.2002

3. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 08:52
"pimpek"

Andreas cierpi na to samo co my wszyscy <rotfl>. Wykradnie kiedyś wolną minutę - to przeczyta i odpowie :)

od maj.2003

4. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 08:58
Anna Kujawa "AniaK"

:-) no tak, grzybnięcie jest dziwnie splecione z niedoczasem. Nie tylko nieszczęścia chodzą parami:-)))

od sie.2002

5. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 09:27
"pimpek"

Na Potentilla spec. występują również Pyrenopeziza coloradensis oraz Pyrenopeziza potentillae - ale nigdzie nie mogę doszukać się mikro lub makrocech, żeby porównać.

Przydałoby się więcej materiału - może trafiłyby się apotecja bez pasożyta, wówczas poobserwowałbym sobie parafizy. A tak mam tylko chyba 3 czy 4 apotecja: (( (

od sie.2002

6. Mollisia potentillae-erectae Svrček (1988) - index 20060606-006-PERZ
9.cze.06 14:44
"pimpek"

Chmmmm..... Andreas w swoim kluczu ma ten gatunek z przedrostkiem SVR - a na ten temat wypowiedział się w pierwszym zdaniu swojego klucza:

(Unter provisorischem Einschluß etlicher Arten von Svrcek (SV) und LeGal (LG), die meist wegen fehlender Angaben sowohl KOH+ als auch KOH- geschlüsselt werden mußten. Alle wurden nicht selbst untersucht.) - więc obawiam się, że niestety nie zaszaleje: (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji