bio-forum.pl

2010-11-27 Migawka z Mysłowic

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2010-11-27 Migawka z Mysłowic
28.lis.10 22:23
Piotr Grzegorzek

Jak zaznaczyłem w wątku dotyczącym jaworznickiej Byczyny udaliśmy się potem do Mysłowic. Krótki fotoreportaż powstał w miejscu oznaczonym na mapie firmy Compass czerwoną kropką. Znajdujemy się na wschód od dzielnicy Kosztowy, przy drodze do Dziećkowic.

Na początek dwie młode, ale bardzo sponiewierane sosny zwyczajne - Pinus sylvestris. Szyszka świadczy o tym, że drzewo z tego powodu dojrzało szybciej niż powinno. Moim zdaniem ma ono co najmniej 8 lat, ale nie więcej niż 10. Podręczniki, z których ja się uczyłem w szkole podstawowej podawały, że szyszki pojawiają się na sosnach dwudziestoletnich.

W ubiegłym roku w tym miejscu była poręba. Teraz pojawił się ogrodzony młodnik. Znaczy się z etapu był las doszliśmy do etapu będzie las.

A w przyległym drzewostanie znajdziemy sporo świerków - Picea abies.

Są też okazałe sosny. Ta rozbudowała koronę w stronę młodszego lasu.

A poza tym było jeszcze uroczo.

Wśród ośnieżonych traw zauważyłem trzęślicę modrą - Molinia coerulea.

Miejsce to jest jedną z moich powierzchni badawczych i dlatego będę tutaj zaglądał. Byle do pierwszej odwilży.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 29. listopada. 2010)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji