Takiego cudaka znalazłem dzisiaj na piaszczystej górce powstałej po wykopie piachu ze zbocza przy rzece (ależ uwielbiam takie miejsca jesienią!). Na zdjęciach nie widać, ale grzybek ma przepiękny niebiesko-zielony kolor, aż razi w oczy. W pobliżu sporo różnych mchów i porostów. Myślę sobie o okolicahch Omphalina - Lichenomphalia itp. Pewnie trafi pod mikroskop, ale nie wiem kiedy więc na razie wrzucam na forum.
Cudo!!!
Pewnie O. chlorocyanea....
a według index fungorum ten gatunek to teraz Arrhenia chlorocyanea. Jeśli to faktycznie ten grzyb to wygląda na to, że nie był jeszcze notowany z PL
Zbierałem go kiedyś w Górach Kaczawskich - niestety okaz nie przetrwał transportu do Poznania....
To wielka szkoda:/ ja znalazłem jak na razie tylko dwa owocniki i na szczęście przetrwały.
Wyniki mikroskopowania.
Wymiary i kształt zarodników się zgadzają (1). Obecne są sprzążki (2). Skórka kapelusza zbudowana z podłużnych, lekko inkrustowanych komórek, które w młodym owocniku i badane w wodzie są zabarwione na zielono a w starszym owocniku badanym w KOH - żółtawo brązowo (3).
grzybka uważam za oznaczonego :)
(wypowiedź edytowana przez listek 24. listopada. 2010)
No to wygląda na to, że gratulacje Ci się należą:-)))
Podziękowania za czytelną tablicę cech mikroskopowych;-)
(wypowiedź edytowana przez bogdan 24. listopada. 2010)