bio-forum.pl

mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

Takiego cudaka znalazłem dzisiaj na piaszczystej górce powstałej po wykopie piachu ze zbocza przy rzece (ależ uwielbiam takie miejsca jesienią!). Na zdjęciach nie widać, ale grzybek ma przepiękny niebiesko-zielony kolor, aż razi w oczy. W pobliżu sporo różnych mchów i porostów. Myślę sobie o okolicahch Omphalina - Lichenomphalia itp. Pewnie trafi pod mikroskop, ale nie wiem kiedy więc na razie wrzucam na forum.

od gru.2003

2. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

Cudo!!!

od wrz.2005

3. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

Pewnie O. chlorocyanea....

od wrz.2006

4. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

a według index fungorum ten gatunek to teraz Arrhenia chlorocyanea. Jeśli to faktycznie ten grzyb to wygląda na to, że nie był jeszcze notowany z PL

od wrz.2005

5. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

Zbierałem go kiedyś w Górach Kaczawskich - niestety okaz nie przetrwał transportu do Poznania....

od wrz.2006

6. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

To wielka szkoda:/ ja znalazłem jak na razie tylko dwa owocniki i na szczęście przetrwały.

Wyniki mikroskopowania.

Wymiary i kształt zarodników się zgadzają (1). Obecne są sprzążki (2). Skórka kapelusza zbudowana z podłużnych, lekko inkrustowanych komórek, które w młodym owocniku i badane w wodzie są zabarwione na zielono a w starszym owocniku badanym w KOH - żółtawo brązowo (3).

grzybka uważam za oznaczonego :)

(wypowiedź edytowana przez listek 24. listopada. 2010)

od lip.2004

7. mały, zielono-niebieski blaszkowiec z piachów

No to wygląda na to, że gratulacje Ci się należą:-)))

Podziękowania za czytelną tablicę cech mikroskopowych;-)

(wypowiedź edytowana przez bogdan 24. listopada. 2010)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji