bio-forum.pl

malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?

bez logowania - można przeglądać
GRej209344

od paź.2007

1. malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?
1
2
3
4

Znalezione dzisiaj w zaroślach na skraju lasu. Wyrastały na butwiejących pędach, chyba malin. Wysokość pałeczek ledwo przekraczała 1cm.

od wrz.2006

2. malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?

to bardzo ciekawe, ale raczej nie workowiec... 1 cm to dużo, może jakaś Typhula wyrastająca ze skleroty

od maj.2003

3. malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?
30.lis.10 09:26
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, najprawdopodobniej jakaś Typhula. Czyli - mikroskop.

od wrz.2006

4. malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?

podobna jest np. Typhula corallina

od lip.2004

5. malutkie pałeczki wyrastające z galaretki -ASCO ?

Po sposobie wyrastania ze skleroty to pewnie jeszcze jest możliwa Typhula crassipes?

Zastanawia mnie czy takie równogrube "pałeczki" nie są młodymi (niedojrzałymi) owocnikami.

Na foto 3 na godzinie trzeciej jest jeden owocnik, który na "moje oko" ma na końcu zgrubienie.

Na kilka gatunków Typhula znajdowanych przeze mnie, w skupiskach owocników z częścią zarodnikonośną (mniej lub bardziej wydłużoną "główką" czy też zgrubieniem) trafiają się też takie równogrube "pałeczki". Zawsze uważałem je za młode niedojrzałe owocniki i nie trafiały pod mikroskop.

Możecie coś powiedzieć na ten temat?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji