Nigdy nie "zauważałem" grzybków z tego rodzaju ze względu na trudności (dla mnie) z oznaczaniem. Tym razem jednak postanowiłem się przyjrzeć nieco bliżej owocnikom które wyrosły mi masowo na podwórku w miejsu składowania drewna z topoli (na ziemi na kłodach).
Owocniki są bardzo duże - do 15 cm. Mniej lub bardziej brązowe. Zapach bardzo mocny ale nie kojarzy mi się z niczym ("grzybowy"). Owocniki uszkodzone nie wydzielają soku.
Początkowo typowałem P. vesiculosa ale niestety zbyt wiele cech mi nie pasuje.
Owocniki:
Ciekawy jest również kształt parafiz - są rozszerzone na końcu i posiadają zgrubienia. Są rzadko septowane.
Jak na razie nie przychodzi mi nic do głowy (może gdzieś popełniam błąd w obserwacji?). Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wg mnie:
Jeżeli nie Peziza repanda (długośc zarodników?)
to za grzyby. pl "... W szczególności istotne jest określenie urzeźbienia zarodników. Dennis [95 p. 16] zaleca ocenę ornamentacji (zwłaszcza drobnej) po wybarwieniu błękitem metylowym (Cotton Blue) w laktofenolu...",
bo osobiście nie wiem czy w tym przypadku wystarcza sama "czysta" czy też z KOH immersja?
Przy tej wielkości owocników i braku ornamentacji nic innego niż P. repanda nie potrafiłem znaleźc.
Rzeczywiście kształt parafiz wskazywałby na P. varia. Rozmiar zarodników u mnie jest troszkę mniejszy ale "załapałbym" się na granicy (muszę też spróbować jeszcze raz skaliborwać obiektyw na szkiełku mikromentrycznym:-))
Aniu i Bogdanie, dziękuję Wam bardzo za cenne wskazówki.
Muszę przyznac, ze szukając ew. gatunków Peziza przy prezentowanym znalezisku "poleciałem po najmniejszej linii oporu" nie wgłębiając się w nic poz tym, że w kluczu owocnik mam miec co najmniej 10 cm, gładkie zarodniki a ich długośc nie powinna przekraczac 15-16 um - stąd mój typ:- (
Jednak z tego co udało mi się znaleźc w internecie, to owocniki P. varia dochodzą do 6 cm, a u Jakuba mają do 15 cm - aż taka rozbieżnośc?
W Peziza niekiedy trzeba nawet się wgłębiać w ilość warstw komórek, które tworzą miseczkę, bo inaczej do gatunku nie dojdziesz ' :)
Piotrze z uwagą czytam wszystkie informacje na temat mikroskopowania. Jak na razie jednak jestem na w połowie tematu:
[bf#30090]:-)
Analizuję po trosze też tematy archiwalne. Temat mnie wciągnął, ale braki w wiedzy muszę niestety nadrobić.