bio-forum.pl

Dryopteris expansa?

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od mar.2008

1. Dryopteris expansa?

Paproć z grupy D. austriaca. Bór sosnowy świeży, niż.

od cze.2009

2. Dryopteris expansa?

od mar.2008

3. Dryopteris expansa?

Dziękuję za sprawdzenie oznaczeń. Do tej pory nie zwracałem zbytniej uwagi na rozróżnianie tych dwóch gatunków uznając je jako D. austriaca. Choć dość dobrze pozbierałem ten gatunek z myślą że się kiedyś nim porządnie zajmę :) Przy oznaczaniu nie zwracałem uwagi na tę cechę ze szczytem odcinków 2 rzędu. Chodzi tu o to że szczyt jest w zarysie wcięty (tępy) czy że głęboko ząbkowany? Ps. Jeśli posiada pan pod ręką zdjęcia z dobrze widocznymi cechami D. expansa to proszę dodać na forum. Będę ogromnie wdzięczny.

od cze.2009

4. Dryopteris expansa?

Przy szczycie odcinków 2 rzędu chodzi o wcięcie pomiędzy ząbkami które przy Dryopteris dilatata jest głębokie, a przy Dryopteris expansa płytkie.

Posiadam zdjęcia obu tych gatunków:

Dryopteris dilatata 1

Dryopteris dilatata:

Pokrój rośliny

Dryopteris dilatata 2

Zbliżenie na odcinki liścia

Dryopteris expansa 1

Dryopteris expansa:

Pokrój rośliny

Dryopteris expansa 2

Zbliżenie na odcinki liścia

od mar.2008

5. Dryopteris expansa?

Dziękuję za wyjaśnienia i zdjęcia. Przejrzę jeszcze raz swoje zbiory, może gdzieś trafię Dryopteris expansa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji