bio-forum.pl

Krzyżówki

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Krzyżówki

Czy mogę zadać głupie pytanie?

Przecież, podobnie, jak rośliny, czy pewnie i zwierzęta - niektóre grzyby muszą się ze sobą przypadkiem krzyżować? Czy powstają jakieś nowe gatunki, czy rodzaje przez takie przypadkowe zetknięcie się zarodników różnych z nich? Czy wiadomo coś na ten temat?

od lis.2005

2. Krzyżówki

Jolka... to pytanie wcale nie jest głupie... Mnie od dawna to chodzi po głowie, ale właśnie że brzmi zaskakująco nie miałem odwagi o to pytać. Jeden z moich profesorów lubił mawiać, że dobrą ocenę dostaje się nie tylko za posiadaną wiedzę, ale również za mądre i ciekawie przedstawione pytanie.

Gratulacje i pozdrawiam...

od sie.2002

3. Krzyżówki
13.cze.06 22:36
"pimpek"

To ja się odważę coś napisać :)

Na pewno nie może taka krzyżówka powstać na poziomie zarodników... bo nie. Bo one nie potrafią się połączyć, bo nie są "odmiennopłciowe" itd.

Teoretycznie mógłbym sobie wyobrazić, że w podłożu przeplatają się dwa grzyby (czytaj - grzybnie, strzępki grzybni). To jest częste. W skutek np. mechanicznego uszkodzenia ścian komórkowych dwóch komórek miesza się cytoplazna.... chm.... sens to może i ma, ale prawdopodobieństwo udanego pomieszania się łańcuchów DNA... chyba małe.

Równie dobrze można mówić (chyba może nawet szybciej niż poprzednie) o jakiejś mutacji w DNA wskutek np. mechanicznego uszkodzenia. Ale czy byłby to jeden zmutowany osobnik, czy przekazałby tę cechę "potomstwu"?

Takich gdybań może być znacznie więcej.....

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji