bio-forum.pl

Coś z Helotiales?

bez logowania - można przeglądać
GRej177851

od sty.2007

1. Coś z Helotiales?

Znalezisko dzisiejsze, buczyna, skarpa przydrożna, patyczka lepka i obok TO:-)

Pospolity to czy rzadki gatunek? No i przede wszystkim, co to???

Jeden z owocników pobrałam, ale nie dotarłam do żywiciela, nie wiem, czy wyrastał z ziemi, czy z drewna:- ( Potem zorientowałam się, że jest ich więcej niż tylko te trzy, co na zdjęciu, ale mimo to nie kopałam koło nich, by dojść do żywiciela:- (

siedlisko
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

Pobrany owocnik pokazany na czwartej fotce ma prześwietlony kolor trzonu. Kolory pozostałych są zbliżone do naturalnych.

od mar.2006

od sty.2007

3. Coś z Helotiales?

A ja się rozmarzyłam i pomyślałam o Microglossum viride.....:-)))

Zaraz poszukam sobie foty Podostroma alutaceum, który wskazałeś, Waldku i porównam:-)

od sty.2007

4. Coś z Helotiales?

Hmm. Kolorystyka owocników i szorstkość trzonka świadczyłaby moim zdaniem bardziej za Microglossum viride, ale czy to możliwe??? Mikroskop pewno niezbędny:-)

od sie.2006

5. Coś z Helotiales?

Najprawdopodbniej Microglossum viride. Występują czasami wraz z Leotia lubrica.

od sty.2007

6. Coś z Helotiales?

Dzięki Waldku,

może kolejne moje grzybo-marzenie się spełni:-)))))

I kolejne doświadczenie, że nawet jeśli oglądałam i fotografowałam w tym roku L. lubrica kilka razy, na innych stanowiskach, to mimo to WARTO zawsze podejść do każdego zauważonego grzybka, bo można w pobliżu znaleźć coś innego, a cudnego:-)))

Teraz marzy mi się złotak czerwonawy Pulveroboletus lignicola, a jego trzeba szukać koło murszaków rdzawych:-)

od sty.2007

7. Coś z Helotiales?
stanowisko

Widok na stanowisko, mieści się ponad czerwonym plecakiem, na wysokości miejsca mocowania aparatu fotograficznego na statywie.

od mar.2010

8. Coś z Helotiales?

Trzon nie jest gładki, więc powinno to być Microglossum griseoviride.

od wrz.2005

9. Coś z Helotiales?

cechy mikro potwierdzają oznaczenie Basi - to M. viride, a nie M. griseovirens

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji