bio-forum.pl

silny zapach anyżku - co zacz?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2004

1. silny zapach anyżku - co zacz?

W liściastym lesie - brzozy, dęby, jesiony, itd. znalazłem rodzinę jednolicie zielonych grzybków z oszronionymi kapeluszami i trzonami. Kapelusze z małym garbkiem i lekko podwiniętym brzegiem. Blaszki dość elastyczne, gęsto upakowane. Najmniejszy miał średnicę około 1 cm, największy około 5. Bardzo ładne, mięsiste grzybki i ten wyraźny zapach. Podpowiedzcie, proszę - co to jest?

od wrz.2004

2. silny zapach anyżku - co zacz?

Ale ten zapach... coś mi tu śmierdzi :)

Skórka była sucha, czy śluzowata?

od wrz.2004

3. silny zapach anyżku - co zacz?
11.paź.04 18:09
Maciej Malec "maciej_m"

Też mi pasuje do grynszpanowego.

Czy miały pirścień?

Jeszcze jedno: Dużo pomógłby wysyp zarodników, powinien być purpurowobrązowy.

od maj.2003

4. silny zapach anyżku - co zacz?
11.paź.04 18:18
Anna Kujawa "AniaK"

Lejkówka wonna:-)) Tak sadzę. Przydałby się kolor blaszek i ta obecność (lub nie) pierścienia.

od wrz.2004

5. silny zapach anyżku - co zacz?

Racja, młoda l. wonna może mieć garbek...

no i zapach by się zgadzał :)

od maj.2003

6. silny zapach anyżku - co zacz?
11.paź.04 18:53
Anna Kujawa "AniaK"

Garbek jak garbek - te zarodniki ważne:-)))

od mar.2004

7. silny zapach anyżku - co zacz?

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pierścienia nie ma. Blaszki w kolorze reszty - tak, jak napisałem. Rzeczywiście podobna do lejkówek. Taki sam sposób łączenia się blaszek z trzonem. Kiedy się coś wysypie, to poinformuję. A tę lajkówkę się je?

od mar.2004

8. silny zapach anyżku - co zacz?

Z pewnością nie jest to pierścieniak. Te zbierałem do dekoracji niejednokrotnie.

od wrz.2004

9. silny zapach anyżku - co zacz?
11.paź.04 20:01
Maciej Malec "maciej_m"

Nie je się, z powodu zapachu, ale nie jest trująca. Jak chcesz, możesz spróbować.

od kwi.2004

10. silny zapach anyżku - co zacz?
11.paź.04 20:04
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Lejkówkę wonną można zjeść, ale smak ma taki niespecjalny - anyżkowy. Jak już urwiesz - dodaj do reszty grzybów. Nie zaszkodzi Ci. To jest tak, jak z gąsówką nagą, lub jabłkowym piwem. Pierwszy kęs, łyk - pyszne, drugi - może być, trzeci - ohyzda!

od mar.2004

11. silny zapach anyżku - co zacz?

Dziękuję bardzo. Z pewnością spróbuję.

od mar.2004

12. silny zapach anyżku - co zacz?

Wysypały się zarodniki. Są bladokremowe. Znalazłem też opis w atlasie Davida Peglera (Larousse) i już nie mam wątpliwości.

od mar.2004

13. silny zapach anyżku - co zacz?

Wysypały się zarodniki. Są bladokremowe. Znalazłem też opis w atlasie Davida Peglera (Larousse) i już nie mam wątpliwości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji