bio-forum.pl

Pholiota ?

bez logowania - można przeglądać
GRej177698 GRej196486

od maj.2009

1. Pholiota ?

Kontynuacja wątku z ubiegłego roku:

[bf#285641]

Kilka dni temu znów pokazał się ten grzybek w tym samym oczywiście miejscu.

Chylę pokornie moje łyse czoło przed Jackiem S. który w ubiegłym roku dopatrzył sie w tym grzybku cech podobnych do Pholiota.

Cytat:" Może (???) Pholiota lenta - łuskwiak śluzowaty, albo Pholiota lubrica - łuskwiak lepki?"

W tym roku trochę bogatszy juz w doświadczenia muszę stwierdzić, że Jacek pewnie miał rację. Tym grzybem jest raczej Pholiota lubrica- łuskwiak lepki.

Opisy do niego sa szczątkowe i różnią się wieloma szczegółami ale po złożeniu wszystkiego do kupy i wyrzuceniu lub wypośrodkowaniu informacji przeciwstawnych wszystkie cechy zgadzają się. Największe rozbiezności są w opisać co do śluzowatości skórki kapelusza. Mój owocnik nie ma skórki śluzowatej a jedymie lepką i to by sie zgadzało, jeśli weźmiemy pod uwagę zdjęcia ze strony:

geocities.co.jp

W necie można znaleźć więcej zdjęć z bardzo podobnym grzybkiem do mojego ale i o cechach nieco odmiennych.

W ogólnym i końcowym jednak rozliczeniu jestem skłonny podpisać go jako:

Pholiota lubrica - łuskwiak lepki.

Jeśli ktoś ma uwagi "za" lub "przeciw", to chętnie wysłucham:-)))

od maj.2009

2. Pholiota ?
11.paź.10 12:35
Mirosław Gryc "mirek63"

Wczoraj znów spotkałem tego łuskwiaka ale już w zupełnie innym miejscu. Spora gromadka, a nawet dwie tuz obok pnia oraz z boku na szczątkach rozkładającego sie drewna. Ten jest bardziej podobny do tych przedstawianych w necie jednak ogólnie rzecz biorąc owocniki z obu tych miejsc mają takie same cechy makro.

Znalezione jednak teraz sa już znacznie starsze i dały wysyp.

Oto i on:

I dla uzupełnienia materiału o tym niezbyt często spotykanym łuskwiaku, kilka fotek.

Trochę napracowałem sie przy jego identyfikacji.

Jeśli ktoś z Was go zna, bardzo proszę o weryfikację prawidłowości mojego oznaczenia:-)

od maj.2003

3. Pholiota ?
22.paź.10 18:10
Anna Kujawa "AniaK"

Myślę, że pokazujesz 2 gatunki. Na górnych zdjęciach - Ph. lenta (beżowy, bez żywych barw) i na dolnych zdjęciach - żywo zabarwiony, ale podobny pokrojem i wielkością owocników - Ph. lubrica. A i tak należało by sprawdzić mikrocechy.

od maj.2009

4. Pholiota ?
22.paź.10 20:38
Mirosław Gryc "mirek63"

Podobnie również i ja myślałem, tylko co do tego pierwszego to jednak mam większe obiekcje.

Ani mi to za bardzo nie pasuje do lenta ani do lubrica.

Dlatego też 15 października zgłosiłem do GREJ-a tylko tego z drugiego stanowiska co do którego tez raczej nie mam zastrzeżeń ale do wysyłki przygotowałem oba. Może za kilka lat, będziesz nudzić się, to je sprawdzisz:-)

od wrz.2005

5. Pholiota ?

Na pierwszych fotkach Stropharia hornemannii, na drugich Pholiota lubrica

od maj.2009

6. Pholiota ?

Wielkie podziękowania za rozwiązanie zagadki:-)

Co do Stropharia hornemannii, wygląda na dość rzadką. Raz tylko podana w publikacjach po 2000 roku.

A jak do tego czasu??? - czy ktoś mógłby sprawdzić?

Niestety nie mam dostępu do danych:- (

od wrz.2005

7. Pholiota ?

Trzy stanowiska przed 2000, w tym jedno z początku ubiegłego wieku.

od maj.2009

8. Pholiota ?

Jeszcze raz serdecznie dziękuje:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji