bio-forum.pl

Pasteryzowanie surowych grzybów

bez logowania - można przeglądać

od paź.2010
#0

1. Pasteryzowanie surowych grzybów

Witam, po ostatnim grzybowym weekendzie wróciłam o parę informacji bogatsza, ale chciałam to wszystko z Wami potwierdzić.

1. Gąski: dostałam całe wiadro, ale niestety - zostały zebrane dokładnie tydzień temu i u darującego stały na balkonie przez ten cały tydzień. Te z wierzchu są zasuszone, niżej wyglądają zdrowo. Mimo wszystko mam obawy, by z nich cokolwiek robić (i w dodatku jeszcze po lekturze na temat toksyczności tego grzyba...).

2. Podpowiedziano mi, że właśnie gąski można pociąć na paseczki, zasypać solą (do smaku) i odstawić na trzy godziny. Następnie przerzucić do słoików (wypełniając je 3/4 tylko grzybami), a następnie pasteryzować przez 1, 5h. Podobno tak przygotowane gąski świetnie zachowują aromat i jak świeże można wrzucić np. do zupy. Ktoś z Was to stosował?

3. Zastanawiam się nad zastosowaniem metody nr. 2 do kurek. Skoro mrożenie surowych powoduje, że zrobią się gorzkie, a blanszowanie moim zdaniem już odbiera im aromatu, o może ta medota będzie ok?

Dziękuję i pozdrawiam.

od lip.2006
#0

2. Pasteryzowanie surowych grzybów
5.paź.10 13:14
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Śmiało możesz je dokładnie obrać, umyć, poporcjować we woreczki foliowe i zamrozić. gąski zamrożone nie robią się gorzkie a w pełni zachowują swój smak i aromat. Ja z powodzeniem robię tak od lat o ile tylko zbiorę co nieco gąsek :))

od kwi.2004
#0

3. Pasteryzowanie surowych grzybów

Nie zapleśniały? Nie wytworzyły się bakterie gnilne? Ja bym się jednak bała.

od lip.2006
#0

4. Pasteryzowanie surowych grzybów
5.paź.10 19:37
Dandy ( Paweł) "Dandy"

Nie, jeszcze się to nie zdarzyło :) Inna sprawa, że w przeciągu roku wszystkie zostają zjedzone. Jak by było dłużej to nie wiem.

od paź.2010
#0

5. Pasteryzowanie surowych grzybów

Jolu, pytanie skierowałaś do mnie odnośnie pasteryzowania surowych gąsek czy do Dandy w sprawie mrożenia surowych gąsek?

od kwi.2004
#0

6. Pasteryzowanie surowych grzybów

Pytałam Ciebie, czy te grzyby, które stały tydzień na balkonie nie zepsuły się. Bałabym się jeść je po tygodniu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji