bio-forum.pl

jak w tyglu

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. jak w tyglu
tlg

Wnętrze sosnowego pniaka.

Zdjęcie zrobione wczoraj.

od wrz.2004

2. jak w tyglu

Trudno powiedzieć. Masz może więcej fotografii?

od kwi.2004

3. jak w tyglu
tyg1

Tak. Bardzo proszę.

od wrz.2004

4. jak w tyglu

Wydaje mi się że jest to jakiś gatunek z rodzaju żylak (Phlebia), ale jaki nie mam pojęcia. Jeżeli masz owocniki i bardzo Ci zależy na jego oznaczeniu to możesz przysłac do mnie do Krakowa. Spróbujemy dojść co to.

od kwi.2004

5. jak w tyglu

Marcin. Tylko zdjęcia. Nie zabrałem wczoraj nic poza aparatem do lasu. To zbyt daleko aby tam pojechać.

od kwi.2004

6. jak w tyglu

Może to jest Phlebia radiata.?

Tak mi coś się widzi, że to żylak pomarańczowy?

Oczywiście to moje luźne rozważania.

od wrz.2004

7. jak w tyglu

Mogłby byc żylak promienisty (Phlebia radiata), ale on powinien wyrastać na drzewie liściastym, a tu tymczasem była sosna. Może to jednak był pniak drzewa liściastego?

od kwi.2004

8. jak w tyglu

Zeszłego roku robiłem zdjęcia żylaka promienistego na brzozie. Wygladał jak "jęzory płomienni".

To jest na sośnie.

od kwi.2004

9. jak w tyglu

Marcin. Jest przełom. Dokonałem analizy zdjęć wykonanych na tym pniu. Mam jedno, które wyklucza sosnę. Widoczny jest element próchniczy wskazujący najprawdopodobniej brzozę. Inna faktura jest próchniejącej sosny, a inna brzozy.

Ponieważ ten pieniek był około dwu metrów od leśnej drogi w kwaterze sosnowej, wykluczyłem obecność tam brzozy, która tam przecież mogła być, a z jakiegoś tam powodu została kiedyś ścięta. Zmyliła mnie ta kwatera, bo jeśli byłaby w pobliżu brzoza myślał bym już inaczej.

"MAREK PAMIĘTAJ ROBIĆ NOTATKI, A TY PATRZYSZ TYLKO W TE SWOJE SZKŁA I ŚWIATA NIE WIDZISZ!".

od kwi.2004

10. jak w tyglu

Teraz nie ma chyba wątpliwości to jest żylak promienisty, bardzo rozpostarty i rozlany.

od wrz.2004

11. jak w tyglu

Teraz też jestem za tym że jest to żylak promienisty

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji