bio-forum.pl

na jaką roślinę mówi się grzmotnik?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
2.cze.06 10:36
"dietrich" (b/log.)

i macie może jakiś jej obrazek

od kwi.2006

2. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?

sam jestem ciekaw. wiem, że jest to ludowa nazwa zioła, które służyło do odpędzania burz, lub do tworzenia wianków:-) Nic więcej nie znalazłem. Nawet w necie można tę nazwę spotkać, ale nic poza tym. Może ktoś nas oświeci:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
3.cze.06 15:29
"dietrich" (b/log.)

sama sobie odpowiem, ale jest to chyba przywrotnik pospolity

od lip.2010

4. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
4.lip.11 11:45
Jagienka
grzmotnik

Tutaj zdjęcie grzmotnika, które zrobiłam u pań wijacych wianuszki na oktawę Bożego Ciała Mam nadzieję, że wyraźne. Czy to jest ten przywrotnik? Mi się wydaje że nie, bo nie zauważyłam typowych dla przywrotnika liści.

od sty.2007

5. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?

na zdjęciu jest piołun

od lip.2010

6. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
4.lip.11 13:03
Jagienka
grzmotnik 2

Zapewniam że to nie piołun. Piołun leży na pudełku. To co trzymam w ręku to nie piołun. Szkoda że nie zrobiłam zdjęcia krzaczkowi. Miał wysokość około 20-25 cm i bardziej się płożył. Jak macierzanka.

od lip.2010

7. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
4.lip.11 13:11
Jagienka

Scleranthus annuus czyli czerwiec roczny. Znalazłam.

(wypowiedź edytowana przez Jagienka 04. lipca. 2011)

od cze.2011

8. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
5.lip.11 08:32
wiesiolek65

A ja znalazłam w sieci taką informację:

cyt "Skład roślin w wiankach jest zróżnicowany – zależy od tradycji danego regionu, grupy etnicznej oraz roślin, które tam występują. Jednak niektóre zioła powtarzają się w wielu regionach. Trzy pierwsze muszą być...

- macierzanka,

- rozchodnik,

- przywrotnik (grzmotnik),

- kopytnik,

- biała róża,

- rumianek,

- chaber,

- dziurawiec,

- lipa,

- czarny bez,

- liść poziomki,

- jaskółcze ziele,

- mięta,

- pietruszka,

- pokrzywa,

- jaśmin,

- czarcie żebro (ostrożeń warzywny)"

Być może w różnych regionach różne rośliny stosowano do odpędzania grzmotów? Moja teściowa też robi takie wianki (świętokrzyskie) i grzmotnikiem nazywa przywrotnik.

od lip.2010

9. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
5.lip.11 13:36
Jagienka

Widzisz w sumie niedaleko lubelskie (powiat biłgorajski), a taka różnica. Ja informację znalazłam na pewnej stronie internetowej edukacjaregionalna.republika.pl punkt VII,

i po porównaniu z tym stwierdzam że u nas tez tak się mówi na te roślinę. Potem oglądałam różne zdjęcia w internecie i jestem tu pewna na 100%, że kobiety wiły wianki właśnie z nią. Być może w waszym rejonie to właśnie przywrotnik. Obie rośliny stosowane w ziołolecznictwie, więc jak najbardziej mają prawo znaleźć się w wianuszkach. Poza tym skład wianuszków taki sam:-P

od cze.2011

10. na jaką roślinę mówi się grzmotnik?
5.lip.11 14:30
wiesiolek65

Żeby było jeszce ciekawiej w innym miejscu znalazłam info, że grzmotnikiem nazywano też rozchodnik, co już jest z zupełnie innej bajki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji